![](https://www.weradio.ro/wp-content/uploads/2017/12/petarde-1140x660.jpg)
IPJ Covasna: Ce este permis, şi ce este interzis când vine vorba de articolele pirotehnice în perioada sărbătorilor
Potrivit legislației în vigoare, articolele pirotehnice se clasifică în mai multe categorii, în funcție de riscul pe care acestea îl reprezintă, nivelul de zgomot și destinația lor. Astfel, principalele clase sunt: articole pirotehnice de divertisment, articole pirotehnice de scenă și alte articole pirotehnice, fiecare dintre aceste clase fiind, la rândul lor, împărțite în mai multe categorii.
Persoanele fizice care au împlinit vârsta de 16 ani pot utiliza numai articole pirotehnice de categorie F1 și P1. Orice alte tipuri/categorii de articole pirotehnice sunt destinate utilizării numai de către persoane autorizate, fiind interzisă utilizarea acestora de către publicul larg.
Așa cum prevede legislația în materie, numai persoanele juridice autorizate au dreptul să comercializeze articole pirotehnice. Persoanele fizice pot deține și folosi numai articole pirotehnice din categoria F1 și P1, fiindu-le interzis să le confecționeze, importe ori să le comercializeze. Acestea nu pot confecționa, deține, comercializa, importa, folosi sau executa nicio altă operațiune cu articole pirotehnice făcând parte din celelalte categorii destinate uzului persoanelor autorizate.
Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele circumstanțe:
- În intervalul 24:00-06:00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național, internațional, în baza autorizării autorităților locale;
- La o distanță mai mică de 50 m față de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
- La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi sau de instalațiile de gaz.
Fapte precum comercializarea articolelor pirotehnice din categoria F1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani, comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni sau orice operațiune cu articole pirotehnice efectuate fără drept, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoarea de la 3 luni la un an, sau amendă penală.
Rezultate ale acțiunilor derulate de polițiști în domeniul pirotehnic
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna intensifică, în această perioadă, activitățile de verificare pe linia operațiunilor efectuate cu articole pirotehnice.
Acțiunile au debutat încă din luna octombrie, până în prezent fiind derulate aproape 100 de controale pe această linie. Au fost efectuate verificări la persoanele juridice autorizate să efectueze operațiuni cu articole pirotehnice și au fost identificate 11 persoane fizice care au efectuat operațiuni ilegale în acest domeniu.
Pentru fapte de natură penală polițiștii au înregistrat 6 dosare penale, tot atâtea persoane fiind cercetate pentru vânzarea de articole pirotehnice fără drept. Polițiștii au constatat inclusiv fapte de vânzare a unor astfel de articole către minori, lucru interzis în mod specific de legislația în vigoare.
Pentru documentarea unor fapte ilegale în acest domeniu, polițiștii au efectuat și 5 percheziții domiciliare pe raza județului Covasna. În urma acestor activități au fost indisponibilizate 15 kg de articole pirotehnice.
În urma acțiunilor desfășurate au fost ridicate, în total, până la acest moment, în vederea indisponibilizării, 40 de kg de articole pirotehnice având legătură cu săvârșirea unor fapte penale sau contravenționale, valoarea totală a acestora fiind de peste 26.000 de lei.
* * *
Activitățile desfășurate în această perioadă se circumscriu Planului de măsuri pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică în contextul sărbătorilor de iarnă și pe timpul sezonului rece, precum și Planului de acțiune ”PIROTEHNIC” pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la operațiunile cu articole pirotehnice.
Polițiștii vor fi prezenți în teren pe toată perioada sezonului rece, desfășurând activități concentrate pe prevenirea comiterii de fapte antisociale, dar și pe combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, având în vedere specificul pe care îl reprezintă traficul în condiții de iarnă.
Trebuie menționat că polițiștii, ca de fiecare dată, desfășoară activități atât în plan combativ, prin depistarea și sancționarea celor care săvârșesc fapte contrare legii, cât și în planul informării populației cu privire la riscurile la care se expun prin încălcarea normelor în vigoare.
(Biroul de Presă al IPJ Covasna)