Ştiri

VIDEO. Inundații catastrofale în Germania. Cel puțin 58 de persoane au murit și alte 1.300 sunt dispărute

  • Autoritățile germane au identificat până joi seara 58 de persoane ucise de inundații. Majoritatea deceselor au fost raportate în landurile Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat.
  • 1.300 de persoane nu sunt de găsit, posibil din cauza căderii rețelelor mobile. Este de așteptat ca numărul dispăruților să scadă semnificativ după restabilirea comunicațiilor.
  • Numeroase elicoptere continuă să evacueze oamenii refugiați pe acoperișuri.
  • Un baraj de pe Rur, în districtul Eifel din Germania, puternic lovit de viitură, este supravegheat îndeaproape de autorități, deoarece există temerea că acesta s-ar putea rupe. Localitățile din apropierea barajului au fost deja evacuate, dar avertismentul a fost extins acum și pentru orașele aflate de-a lungul râului, în aval de baraj.
  • Rețelele de transport din regiunile de graniță cu Belgia, Luxemburg, Franța și Olanda sunt întrerupte, țările vecine fiind și ele afectate de inundații. Nouă decese sunt raportate în Belgia.
  • Meteorologii spun că în următoarele zile căderile de precipitații vor continua. Spun că în unele regiuni germane, acestea sunt cele mai ample inundații din ultimul secol.

Angela Merkel este „copleșită” de gravitatea dezastrului

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a spus că este „copleșită” de gravitatea acestui „dezastru”. „Gândurile mele se îndreaptă acum către familiile celor morți și dispăruți”, a spus, în numele cancelarului german, purtătorul de cuvânt Steffen Seibert, pe Twitter.

Inundatii Germania

Sute de pacienți evacuați dintr-o clinică

Aproximativ 135.000 de locuinţe erau afectate de o pană de curent joi dimineaţă. Din cauza lipsei energiei electrice, autorităţile au evacuat cei aproape 500 de pacienţi de la o clinică din Leverkusen.

Publicitate

Vestul Germaniei a fost lovit de ploi torenţiale care au condus la creşterea nivelului râurilor, au rupt copaci şi au inundat drumuri şi locuinţe.

Echipele de intervenţie se luptă să evacueze persoanele sinistrate, dintre care multe s-au refugiat pe acoperişurile caselor. Însă numeroase căi de acces au fost blocate, complicând operaţiunile de salvare.

Autorităţile au solicitat locuitorilor să rămână în case, în cazul în care acest lucru este posibil şi să se „refugieze la etajele superioare, dacă este necesar”.

Inundatii Germania

Armata chemată în ajutor

Forţele armate germane ajută la operaţiunile de salvare a persoanelor în diferitele zone din Germania afectate grav de inundaţiile produse din cauza precipitaţiilor masive din ultimele zile. Aproximativ 300 de soldaţi au fost desfăşuraţi în regiunile cele mai afectate.

Statele vecine regiunilor germane cele mai afectate, Belgia şi Luxemburg, sunt, de asemenea, afectate de intemperii. „Numeroase” case sunt inundate şi „mai multe locuinţe” din toată ţara şi ocupanţii lor au fost evacuaţi, potrivit autorităţilor luxemburgheze.

În Belgia, armata a fost desfăşurată în patru din cele zece provincii ale ţării (Liege, Namur, Luxemburg, Limbourg). De miercuri, au fost puse la dispoziţie corturi pentru relocarea locuitorilor din Spa, localitate balneară inundată.

În Olanda, provincia Limburg, învecinată cu Germania şi Belgia, a înregistrat, de asemenea, daune semnificative. Mai multe căi de acces, inclusiv o autostradă foarte aglomerată, au fost închise din cauza riscului de inundaţii. 

Un localnic a fugit din Ahrweiler, după ce a fost emisă o alertă de inundație la 2 dimineața. „Nu am trăit niciodată o astfel de catastrofă, în care râul să iasă din matcă într-un timp atât de scurt”, a declarat pentru o televiziune locală bărbatul de 63 de ani.

La nord, în Renania de Nord-Westfalia, două persoane au fost găsite moarte în pivnițe inundate din Koln, iar alte decese s-au înregistrat în Solingen, Unna și Rheinbach, a anunțat poliția. Miercuri seara, doi pompieri au murit în acest land.

Aproximativ 50 de persoane au rămas blocate pe acoperișurile caselor din Ahrweiler, iar mai multe case erau în pericol de prăbușire. Elicopterele poliției au survolat toată zona pentru a salva oameni.

Politicienii germani dau vina pe schimbările climatice

Cancelarul Angela Merkel, care se află într-o vizită în Statele Unite, s-a declarat „bulversată” de gravitatea intemperiilor din ţara sa. „Sunt bulversată de catastrofa pe care trebuie să o îndure atâtea persoane în zonele inundate. Transmit compasiunea mea familiilor celor morţi şi ale celor dispăruţi. Mulţumirile mele cele mai sincere numeroşilor şi neobosiţilor salvatori şi serviciilor de urgenţă”, a scris pe Twitter, în numele şefei executivului german, purtătorul de cuvânt Steffen Seibert.

Este o „tragedie” a cărei amploare este „departe de a fi previzibilă”, a avertizat ministrul de Interne, Horst Seehofer, într-un interviu acordat Bild.

Cu două luni şi jumătate înainte de alegerile generale, mai mulţi candidaţi, inclusiv favoritul, conservatorul Armin Laschet, dau vina pe schimbările climatice pentru aceste furtuni deosebit de violente.

Armin Laschet a declarat că „aceste capricii meteorologice extreme sunt consecinţele schimbărilor climatice”. În opinia sa, Germania trebuie „să se pregătească mult mai bine. Acest lucru înseamnă că trebuie să accelerăm măsurile de protecţie climatică – la nivel european, naţional şi mondial”, a adăugat Laschet, care îi devansează pe ecologişti în sondaje.

(Biroul de Imagine şi Comunicare al Primăriei Sfântu Gheorghe)

Publicitate
banner we radio