Ştiri locale

Întorsura Buzăului va avea microbuze electrice și stații de autobuz inteligente, prin PNRR

Primăria Întorsura Buzăului a câștigat o finanțare în valoare de 1.300.000 de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sumă cu ajutorul căreia va achiziționa un autobuz și 3 microbuze electrice, ca parte a planului autorităților locale de a reînființa transportul public de persoane în localitate, după aproape 3 decenii în care acesta nu a funcționat.

Autoritățile întorsurene au încheiat și un parteneriat cu Primăria comunei Barcani, astfel încât  să poată fi asigurat transportul cetățenilor din zona Mezereu, prin Săramaş, spre Întorsura Buzăului.

Publicitate

Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Raul Urdă (USR), ne-a declarat că instituția pe care o conduce a câștigat recent și o finanțare în valoare de 370.000 de euro, sumă destinată amenajării unor stații de autobuz inteligente, dotate cu panouri fotovoltaice, camere video, acces la internet și sistem inteligent de afișare a curselor.

„La ora actuală suntem printre puținele primării din județ care efectuăm transportul tuturor copiilor din localitate la școală, gratuit, însă fără să avem în oraș un transport public de persoane. Dorim prin acest proiect să comasăm transportul, adică și copiii și publicul să beneficieze de acest serviciu, bineînțeles, subvenționat de Primărie. Am făcut un parteneriat cu comuna Barcani, pentru că eram obligați prin acest proiect să facem un parteneriat, și vom cumpăra 3 microbuze electrice și un autobuz mare electric. Primăria a mai cumpărat anul trecut și fosta bază de autobuze a orașului, am recumpărat-o după ce a ajuns în mâna unui privat, deci avem spațiul necesar pentru aceste autobuze, pentru garaj și locuri de parcare. Mai avem  aprobat un proiect în valoare de 370.000 de euro pentru infrastructură TIC (Tehnologiile informației și comunicațiilor – n.r.), și vom monta vreo 20 de stații de autobuz, 6 stații inteligente de autobuz cu panouri fotovoltaice, acces la internet, camere video, un sistem foarte modern de urmărire a autobuzelor și de afișare în stații, pe un panou, a momentului în care ajunge autobuzul”, ne-a explicat primarul Raul Urdă.

Potrivit edilului, localitatea nu a mai avut serviciu de transport public în comun de cel puțin 30 de ani, deși această nevoie exista. În cursul anului trecut, Primăria Întorsura Buzăului a achiziționat cu suma de 80.000 de euro fosta bază de autobuze, care în prezent folosește drept parc auto pentru utilajele instituției.

„Cred că de 30 de ani în oraș nu a mai fost transport public. La vremea respectivă transportul public a fost concesionat de către o firmă privată, care a primit în atribuție baza materială a orașului și autobuzele, dar după un an de funcționare a închis activitatea și a rămas cu baza materială (…) Anul trecut am cumpărat înapoi acele clădiri și suprafața de teren, care ne sunt foarte utile și astăzi, pentru că acolo am dus toată baza de utilaje a Primăriei, pe care anterior le țineam în spatele instituției. Avem un spațiu unde putem face și stații de încărcare, și așa mai departe (…) Cei din PNRR spun că lucrurile se vor mișca foarte repede. Acum două luni a fost publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării că am câștigat acel proiect, urmează să ne cheme să semnăm contractul de finanțare”, a mai spus primarul.

Studiul de fezabilitate și proiectul pentru realizarea investiției vor fi întocmite după semnarea contractului de finanțare, iar autoritățile locale speră ca proiectul să poată fi demarat în cursul anului viitor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio