Ştiri locale

Internet gratuit şi în staţiunea Covasna prin programul WiFi4EU

Staţiunea Covasna are, începând de vineri, internet gratuit în 9 spații publice din localitate, prin programul WiFi4EU, după ce Primăria a câștigat în 2018 un proiect european în valoare de 15.000 de euro.

Turiştii şi locuitorii staţiunii Covasna vor avea acces gratuit la internet în Piața agro-alimenatră, Parcul Tineretului, Parcul Central, Piața Eroilor, la Căminul Cultural Chiuruş, pe Promenadă, în Gara CFR, la Izvorul Kati şi în Sala de sport din Voinești.

Publicitate

„Sunt 9 locaţii, dar unele spaţii, cum este şi Parcul Tineretului, sunt mai mari, şi au fost amplasate mai multe puncte WiFi. Este acces gratuit în spaţiul public, pentru turişti, localnici, oricine se poate conecta. Funcţionează începând de azi, vom monitoriza şi noi numărul de accesări, dar şi Uniunea Europeană va face monitorizare. Ce trebuie să ştie fiecare, logarea se face ca în orice altă locaţie hotspot, se conectează, dar ceea ce este diferit faţă de alte locaţii cu acces la internet este că atunci când cineva se conectează va apărea mesajul se conectează. Când se deschide browserul, utilizatorului i se cere acceptul pentru clauzele incluse în proiect, iar apoi are acces gratuit”, a explicat responsabilul de proiect, Szabó Zoltán, consilier în cadrul Primăriei.

Primarul localităţii, Gyerő József, a explicat că implementarea proiectului a fost amânată de apariţia pandemiei Covid-19, dar şi de faptul că multe dintre firmele contactate pentru asigurarea echipamentelor necesare nu îndeplineau cerinţele proiectului european. Porivit edilului, instituţia pe care o conduce intenţionează să extindă pe viitor accesul la internet gratuit şi în alte zone de agrement din staţiune.

„Ne-a luat destul de mult timp să finalizăm implementarea, din momentul în care am aplicat, a intervenit şi pandemia când priorităţile s-au schimbat, am căutat destul de mult timp şi un furnizor care să îndeplinească toate condiţiile, unii aveau preţuri mari care nu se încadrau în acest proiect. Din partea noastră nu a existat contribuţie proprie, singura condiţie a fost să asigurăm curentul electric. Noi mai avem internet gratuit în zona pârtiei de schi, pentru că se pune întrebarea de ce nu este internet şi în alte locuri, iar răspunsul este că, pe de-o parte, era limitat numărul punctelor, iar pe de altă parte avem unele zone în care am rezolvat prin propriile forţe internetul. Mai sunt locuri unde putem să extindem, este nevoie, de exemplu în zonele de agrement din Valea Zânelor şi Hotel Montana, dar acolo nu aveam infrastructura potrivită şi trebuia să ducem curentul electric, internetul, şi aşa mai departe, şi atunci am zis să intrăm mai întâi cu ce avem, unde sunt rezolvate aceste cerinţe, iar în perspectivă, desigur, în măsura în care este posibil, o să ne extindem şi în alte zone în care mai este nevoie”, ne-a explicat primarul staţiunii, Gyerő József.

În 2018, în cadrul primului apel de proiecte din programul WiFi4EU, şi municipiul Sfântu Gheorghe s-a numărat printre câștigători, alături de oraşul Întorsura Buzăului şi comunele Micfalău, Reci și Zăbala.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio