Ştiri locale

Intercultural Bridge Builders – Un viitor fără diferențiere culturală

Oare ce s-ar întâmpla dacă societatea în care trăim ar fi în stare să se vindece de boli cronice precum intoleranța, discriminarea și prejudecățile omenești?

Întrebarea, deși sună retoric, este una foarte reală: la Sfântu Gheorghe s-a desfășurat un curs chiar cu scopul de a rezolva astfel de probleme, prin înțelegerea diferențelor culturale cu ajutorul ONG-urilor implicate. Astfel, 28 de reprezentanți ai diferitelor ONG-uri atât din România, cât și din Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Italia, Serbia și Azerbaidjan, au participat la un curs de lungă durată denumit Intercultural Bridge Builders, fiind organizat de ANPCDEFP în cadrul programului Erasmus+.

Publicitate

Participanții acestui curs au avut posibilitatea de a descoperi modul în care se poate interpreta cultura în diferite țări. Prima fază consta în elaborarea unei strategii cu ajutorul căreia se poate reduce radicalizarea tinerilor, scopul fiind de a percepe diversitatea culturală într-un mod pozitiv. În cursul săptămânii ONG-urile și-au creat propriile strategii de implementare. În ceea ce privește impactul adus, acesta urmează să fie evaluat în luna noiembrie la Chișinău, urmând să fie stabilite metodele de best practice, rezultatele, posibilitățile și problemele care s-au prezentat în cursul aplicării strategiei.

În timpul șederii la Sfântu Gheorghe, aceștia au participat la workshopuri bazate pe metode de educație non-formală, seri tematice și interculturale.

Kiss Endre, formator din Ungaria, a explicat că așteptările lui față de acest program sunt simple: „Cred că fiecare ONG își poate dezvolta propriul program, care are un efect local, iar rezultatele adunate astfel pot fi date mai departe. Ideea este să credem în posibilitatea schimbării benefice.”

Grüman Éva Orsolya, trainer din Sf. Gheorghe, a declarat: „Este foarte important ca prin educația non-formală să putem ajuta în înțelegerea diferitor culturi în mediul de tineret. Având reprezentanți din 7 țări la acest proiect am dezvoltat workshopuri ce vor fi implementate în următoarele luni.”

Publicitate
Publicitate
banner we radio