Ştiri

Inteligența artificială va afecta 300.000 de locuri de muncă în România în următorii zece ani

Inteligența artificială va duce la automatizarea a peste 300.000 de locuri de muncă din România și va aduce îmbunătățiri de productivitate pentru 4,2 milioane de joburi, arată un studiu realizat de Implement Consulting Group și comandat de către Google.

În schimb, potențialul avans economic al inteligenței artificiale generative este de 14-16 miliarde de euro pe următorii zece ani, echivalentul unei creșteri de 5%, conform sursei citate.

„Dacă România adoptă pe plan extins inteligența artificială generativă, PIB-ul ar putea crește cu 14-16 miliarde de euro în aproximativ zece ani, se arată în studiul «The economic opportunity of AI», comandat de Google”, conform unui comunicat al gigantului IT.

Cercetarea acoperă regiunea Europei Centrale și de Est și analizează în detaliu patru țări, inclusiv România.

Creșterea vine din avansul productivității muncii pentru mai bine de jumătate din angajații din România. În scenariul optimist, impactul total ar fi de 7% din PIB, adică 20-22 miliarde de euro, conform studiului.

„O amânare de cinci ani în adoptarea acestui tip de tehnologie ar putea reduce avansul potențial al PIB-ului României la +1%”, mai arată Google, în comunicat.

Ce spune Google despre angajați

„În total, se estimează că inteligența artificială generativă va avea un impact asupra a până la 4,5 milioane de locuri de muncă din România. Se așteaptă ca AI-ul să aducă îmbunătățiri în cazul a peste jumătate dintre locurile de muncă din România (54% sau 4,2 milioane), prin automatizarea unei părți limitate din sarcinile acestora și prin ajutorul oferit în crearea de conținut (text, cod și imagini), prin susținerea acestora în rezolvarea a unor probleme complexe și contribuind la designul produselor”, mai spune Google, în comunicat.

Studiu Google: „În cazul unei mici părți a locurilor de muncă din România (4% sau 0,3 milioane), peste jumătate din sarcini ar putea fi automatizate prin utilizarea inteligenței artificiale generative. Cu toate acestea, se așteaptă ca noile locuri de muncă în economia bazată pe inteligență artificială să le înlocuiască pe cele pierdute în urma automatizării.”

Raportul arată care vor fi joburile cele mai afectate: lucrătorii de birou, call-centerele și traducătorii.

Aproximativ 42% dintre forța de muncă din România nu va fi afectată de adopția AI-ului, arată studiul.

Sectorul serviciilor și bugetarii, cele mai expuse domenii

Spre deosebire de automatizările anterioare, cum ar fi roboții, inteligența artificială generativă are capacitatea de a spori productivitatea în sectorul de servicii. În România, cele mai mari creșteri de productivitate sunt așteptate în serviciile de afaceri bazate pe cunoaștere și domeniul public.

Doar 2% din companiile din România au adoptat inteligența artificială

Studiul Google arată că doar 4% dintre companiile din centrul și estul Europei și 2% dintre cele din România au adoptat cel puțin un tip de tehnologie inteligența artificială în 2023, față de media de 8% în UE. Cu toate acestea, 40% dintre întreprinderile din România plănuiesc să investească în automatizarea bazată pe inteligența artificială în următorii cinci ani. Principalul obstacol, identificat de 61% dintre companiile din centrul și estul Europei, este costul instrumentelor de inteligență artificială. În ansamblu, regiunea este în urma mediei UE și a liderilor globali. Conform Google, acestea trebuie să folosească beneficiile AI prin strategii guvernamentale direcționate, investiții, educația din domeniu, sprijin pentru inovația locală și inițiativele comerciale din domeniu.

Publicitate
banner we radio