Ştiri locale

Instalații şi decorațiuni speciale de Sărbători, realizate de artiști locali în spațiile publice din Sfântu Gheorghe

De-a lungul sărbătorilor de iarnă din acest an, Sfântu Gheorghe s-a îmbogățit cu scena din Betleem, orașul copiilor, instalații de lumini pentru bicicliști, tunel de lumină, coroană de Advent uriașă, dar şi un nou acoperiș pentru scena din Piaţa Centrală.

Betleem, orașul copiilor în Parcul Elisabeta

Publicitate

Pregătindu-se de sărbători, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a construit un oraș al copiilor pentru cei mici. Orașul de poveste amintește de atmosfera din Betleem și prezintă condițiile nașterii Pruncului Sfânt în zona din spatele scenei de piatră în Parcul Elisabeta.

Elementul central al zonei este grajdul plin de animale, unde, între paie, pot fi văzuți Pruncul Sfânt și cuplul sfânt. Printre elemente îi putem găsi și pe cei trei magi grăbindu-se la Betleem, precum și păstorii împreună cu turmele, călăuziți de steaua strălucită. Casele unice care înconjoară orașul sunt simbolurile caselor orașului nostru, deoarece noi toți facem parte din minunea nopții sfinte.

Opera este adaptarea pentru exterior a decorului spectacolului Teatrului de Păpuși Cimborák, intitulat „Ég ölelkezett ím akkor a földdel…” (Cerul s-a îmbrățișat atunci cu Pământul…), proiectată, desenată și pictată personal de artista locală Simó Enikő.

În vecinătatea orașului copiilor, sâmbătă și duminică (22-23 decembrie), toți cei interesați sunt invitați la Betleemul viu. În colaborare cu AgroSic, vor putea fi mângâiate animale vii, printre care se numără vaci, oi, cai, măgăruși, în țarcuri construite în acest scop.

Instalație de lumini pentru cicliști în Piața Centrală

Punctul culminant al Pieței Centrale în acest an este bicicleta tandem pentru trei persoane, amplasată sub o instalație în formă de geodom cu scaune hexagonale. Odată cu rotirea pedalelor, se aprind luminile în elementele instalației. Bicicleta poate fi utilizată de maxim trei persoane simultan, care trebuie să pedaleze în sincron, deoarece pedalele se învârt în același timp.

Bicicleta de trei persoane și instalația de lumini sunt munca lui Molnár Hunor din partea atelierului de biciclete Vocalcycle. Scaunele hexagonale din spațiul public, care sunt în conexiune cu bicicleta, au fost realizate de Kubitstudio, executanții fiind Fülöp Csenge și György Előd.

Coroană de Advent uriașă

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a organizat pentru a noua oară anul acesta aprinderea publică a lumânărilor în Piața Centrală. Coroana de Advent s-a realizat în baza proiectului lui Bagoly Zsuzsa, urmând conceptul conform căruia coroana să reprezinte orașul nostru. Din acest motiv au fost amplasate anul acesta pe coroană decorațiuni cu fotografii ale orașului. Coroana de Advent este un exemplu adevărat al unirii, deoarece ramurile au fost împletite de muncitorii Grădinăriei, torțele sunt schimbate zi de zi de colegii din Primărie, flacăra este aprinsă de angajaţii Poliției Locale, iar decorațiunile au fost realizate de o întreprindere locală, și anume MultiNr.

Arc de lumină pe podul Parcului Elisabeta

O surpriză a iluminării de Sărbători din acest an este arcada de lumină din Parcul Elisabeta proiectată și executată de o întreprindere locală, și care este amplasată deasupra podului de peste lac. Arcadele tunelului, împodobite cu ghirlande luminoase, aduc o atmosferă magică în jurul lacului, aceasta fiind o locație populară pentru capturarea momentelor de sărbătoare.

Scena de piatră, îmbrăcată în lumini festive

Un acoperiș mobil a fost amplasat deasupra scenei de piatră din Piața Centrală, care este demontabil şi ale cărui elemente de suport din lemn sunt completate de acoperirea cu prelată. Acoperirea scenei se încadrează bine în împrejurimi, este discretă, dar în același timp conferă o atmosferă festivă Pieței. Executarea ideii a fost realizată de o altă firmă locală, Bi-Turn Cons.

Desenele expuse ale elevilor Liceului de Arte

Anul acesta, pentru prima oară, decorațiunile pentru ferestrele și intrările Cinema Arta și ale Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe au fost proiectate și executate de elevii secției de desen din cadrul Liceului de Arte „Plugor Sándor”. Intrarea clădirii principale a Primăriei și ferestrele dinspre stradă ale biroului de relații cu clienții au fost înfrumusețate de elevii clasei a X-a A, sub conducerea pedagogului Hosszú Zoltán, intrarea Cinema Arta by Citiplex a fost decorată de elevii clasei a IX-a C, sub conducerea profesoarei Hajdú Enikő, iar ferestrele Biroului de Imagine au fost împodobite de elevii clasei a VIII-a C, sub conducerea profesoarei Beteg Zsuzsa.

Din clasa a IX-a C a Liceului de Arte „Plugor Sándor” au contribuit: AndrásLidia, Bács Cristian, Andrei Coman, Ioana Nenciu, Oana Alexandra Radu,Szőcs-Gor Andrea și Boros Eduárd. Din clasa a X-a A au contribuit: CsutakRobert, Incze Ivette-Orsolya, Finta Kincső, Majos Beáta Etelka, Kölcze Renáta,Gergely Hanna, Mezei Ibolya și Debreczi Szidónia. Dinclasa a VIII-a C au contribuit György Hajnalka și Kelemen Szilvia.

(Biroul de Imagine al Primăriei)

Foto: Vargyasi Levente

Publicitate
Publicitate
banner we radio