
Inspectorul şcolar general după ce Palatul Copiilor a rămas fără bani de utilităţi: „Elevii vor avea căldură şi curent electric, nu vor rămâne fără”
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna face demersuri pe lângă Ministerul Educaţiei pentru soluţionarea problemelor legate de lipsa bugetului, care au dus la incapacitatea Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe de a achita facturile la utilităţi.
Inspectorul şcolar general, prof. Kiss Imre, a declarat că întreg Inspectoratul, împreună cu instituţiile subordonate, s-ar putea afla în situaţia de a rămâne fără căldură şi curent electric în lunile viitoare, având în vedere că Ministerul Educaţiei nu a virat nici măcar 70% din bugetul solicitat pentru noul an şcolar, de altfel insuficient luând în considerare scumpirile din ultima perioadă.

În aceste condiţii, într-o primă etapă IŞJ Covasna a făcut o redistribuire a sumelor neutilizate, şi a solicitat Ministerului o suplimentare, astfel încât să poată fi asigurată funcţionarea acestor instituţii. În plus, în zilele următoare IŞJ Covasna va face o rectificare bugetară astfel încât toate instituţiile subordonate să poată achita o parte dintre facturile restante.
„Palatul Copiilor este o intituţie conexă Inspectoratului Şcolar, aşa cum este şi Casa Corpului Didactic, sau Clubul Sportiv Şcolar, suntem împreună. Bugetul alocat de Minister în acest an pentru aceste instituţii nu este suficient. Nu numai Palatul Copiilor nu are buget suficient, nici Inspectoratul nu are, şi eu aş putea să vă spun că, poate, peste două luni dacă nu vom primi suplimentare nici noi nu vom putea plăti utilităţile. Deocamdată bugetul alocat nu este suficient, am făcut redistribuirea sumelor neutilizate la nivelul Inspectoratului şi al instituţiilor conexe, am trimis la Bucureşti şi s-a aprobat. Urmează ca în aceste zile Inspectoratul să trimită către toate instituţiile conexe o modificare bugetară în care va avea nişte sume alocate şi pentru plata uilităţilor, atât la Palatul Copiilor, cât şi la Clubul Sportiv Şcolar, la Casa Corpului Didactic şi la noi. Practic, putem să plătim câte ceva (…) Nici noi nu putem funcţiona, şi nici Palatul Copiilor nu poate să funcţioneze aşa, deci eu cred că elevii vor avea atât căldura necesară, cât şi curentul electric, nu vor rămâne fără. Suntem aici ca să încercăm să rezolvăm, dar sunt nişte paşi de făcut. Domnul director Kerekes urmează să primească un alt buget din care deja poate să onoreze facturile neplătite, apoi să facă un contract de comodat cu CNMV şi pentru cât consumă elevii acolo, ca să recupereze sumele, iar noi aşteptăm între timp suplimentarea din partea Ministerului. Ceva tot trebuie să primim şi cred că ieşim cumva, într-o perioadă scurtă de timp, din acest impas în care suntem”, ne-a explicat şeful IŞJ Covasna.
În ultimele 6 luni, având în vedere şi perioada vacanţei, Palatul Copiilor a avut serviciile sistate, însă facturile la utilităţi au ajuns să fie cu circa 50% mai mari faţă de anul trecut, iar pentru a putea asigura funcţionarea instituţiei odată cu începerea noului an şcolar, unii profesori au ajuns să scoată bani din buzunarele proprii pentru a le achita. În plus, cheltuielile au crescut uşor şi datorită faptului că instituţia sprijină în prezent Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, oferindu-le cazare elevilor pe durata lucrărilor care se desfăşoară la Internatul liceului, însă şeful IŞJ Covasna dă asigurări că aceste sume vor putea fi recuperate.
„E clar că Palatul Copiilor are mai multe cheltuieli din cauza faptului că pentru moment sunt cazaţi şi copiii de la Colegiul Mihai Viteazul. Palatul nu are internat, are nişte spaţii de cazare destinate elevilor care vin la diferite concursuri şi dorm o noapte-două acolo, dar nu are cantină. Însă, neavând altă posibilitate pentru a rezolva situaţia elevilor de la Mihai Viteazul, o parte au fost cazaţi de Palat, iar ceilalţi sunt la Liceul Constantin Brâncuşi. Toate acestea generează nişte costuri în plus faţă de anii anteriori, iar bugetul este acelaşi, pentru că în fiecare an costurile erau identice. Urmează ca domnul director să facă demersuri către Mihai Viteazul şi către Primărie ca să obţină cota parte – cât a cheltuit pentru plata utilităţilor. După această rectificare le mai dăm şi noi acum bani, ca să mai plătească facturi neachitate, şi sperăm să primim ceva suplimentare de la Minister, chiar dacă peste tot se spune că trebuie să facem economie, să tăiem din cheltuieli (…) Nouă ne-a fost alocat 65-68% faţă de cât am solicitat şi s-au scumpit multe încă de atunci, deci chiar dacă în mod normal să zicem că ne-ar fi ajuns banii, în realitate ne ajung pentru mai puţin pentru că s-au devalorizat. Nu ştiu cum vom primi suplimentare pentru că, din ce vedem, la Guvern numai despre economii vorbesc. Problema bugetului pentru plata utilităţilor se pune şi la şcoli, numai că ele sunt administrate de autorităţile publice locale, ei fac demersuri către primari, prin care solicită suplimentări, pentru că altfel nici ei nu şi-ar putea plăti, unii dintre ei. Ne vom trezi în noiembrie sau la începutul lunii decembrie că vor fi facturi imense la gaz, şi se pune problema dacă vor fi bani pentru plata lor. Sunt foarte curios şi deocamdată suntem şi noi în stand-by”, a mai spus prof. Kiss Imre.
Una dintre priorităţi: mutarea Palatului Copiilor într-un sediu nou
În ceea ce priveşte problema chiriei pentru terenul aferent clădirii Palatului Copiilor, care aparţine de Parohia Reformată, acesta spune că într-o primă etapă IŞJ Covasna a încercat să găsească soluţii la Minister, iar dacă nu vor fi alocate sumele necesare, se va căuta înţelegere din partea Parohiei pentru ca plăţile să fie sistate până la finalul anului. Pe termen lung, însă, una dintre priorităţi este mutarea instituţiei într-un sediu nou.
„Anul trecut Ministerul nu ne-a alocat nimic, nu am avut buget, şi atunci nu s-a plătit chirie, dar cu ajutorul preotului am rezolvat în sensul că au renunţat să mai solicite pentru anul 2021 plata chiriei, iar pentru 2022 am făcut demersuri către Minister, pentru că nici în acest an şcolar nu am primit buget. Deocamdată nu am primit bani, ne-au solicitat nişte documente ca să verifice cum au fost întocmite aceste contracte, de mai multe ori am făcut solicitare către Minister, care Minister ne-a răspuns şi a mai cerut de la Palatul Copiilor nişte documente. Deocamdată suntem în etapa în care nu avem buget dar avem foarte, foarte multe documente întocmite şi trimise către Minister. Cu plata chiriei este o chestiune total separată faţă de utilităţi. Pentru 3-4 luni, cât am avut bani, am plătit chirie, pentru restul nu. Urmează să mai discutăm şi cu Parohia, poate şi în acest an ne mai iartă dacă nu vom primi suplimentare şi nu vom putea plăti. Este greu, dar întreaga situaţie a Palatului Copiilor trebuie rezolvată. Şi clădirea veche, şi cea care s-a construit acum, totul este pe terenul Parohiei – e ca şi cum ai avea într-un ocean o insulă, iar ca să ajungi la ea trebuie să treci pe terenul altcuiva. E clar că soluţia şi prioritatea pe termen scurt şi mediu pentru comunitate este de a rezolva situaţia clădirii Palatului Copiilor. Cred că trebuie găsită o altă locaţie, pentru că acum, într-un spaţiu privat unde tu trebuie să ajungi în centru, este foarte greu. Acolo se dezvoltă şi şcoala, când se va finaliza clădirea nouă vor fi clasele V-VIII de la Liceul Teologic Reformat acolo. Am purtat aceste discuţii şi cu domnul director, şi cu domnul primar, urmează să ne aşezăm şi să găsim o soluţie, dar tot împreună cu Ministerul, pentru că acea clădire este a statului, deci e bun public”, a mai explicat Kiss Imre.
La nivel naţional, palatele și cluburile elevilor s-au înființat în perioada comunistă, iar în cele aproape 7 decenii de existență au reprezentat instituții de identificare și dezvoltare a talentelor sau abilităților elevilor, care sunt încurajați să se descopere, să se dezvolte și să se manifeste așa cum nu o pot face la clasă.
La nivelul județului Covasna, circa 15% dintre școlari frecventează anual palate sau cluburi ale copiilor, iar procentul crește dacă sunt luați în calcul și elevii care sunt înscriși la cluburile sportive școlare sau la centrele de excelență, aflate de asemenea în subordinea IŞJ Covasna şi finanţate de la Minister.
În acest an, oferta Palatului Copiilor cuprinde 20 de cercuri, la Sfântu Gheorghe fiind deja înscrişi circa 1.100 de elevi (80% din capacitate), iar înscrierile continuă toată luna septembrie, în limita locurilor disponibile.
(Ioana Ardeleanu)
