Ştiri

Infografic. Tarifele RCA se modifică radical în câteva zile

Pe 18 noiembrie intră în vigoare Hotărârea de Guvern care stabilește tarifele maxime ce vor fi achitate de șoferi pentru polițele de Răspundere Civilă Auto (RCA). Tinerii cu vârste sub 25 de vor plăti prime și de peste 3.000 de lei, chiar dacă nu au avut niciun accident în trafic.

Hotărârea privind tarifele maxime ale RCA a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 8 noiembrie și va intra în vigoare pe 18 noiembrie. Noile prețuri vor fi aplicate de societățile de asigurare o perioadă de șase luni. Societățile ce vor practica tarife peste acest nivel riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 50.000 de lei. Pe lângă amenzi, ar putea primi și sancțiuni contravenționale.

Tarife maxime pentru mașini puternice

Intrarea în vigoare a noilor tarife nu înseamnă că firmele de asigurări vor schimba peste noapte prețurile practicate. Pentru a adopta noi tarifele, asiguratorii trebuie ca, în prealabil, să notifice ASF în acest sens. Așa că, cele mai multe companii de asigurări, care se încadrează în plafoanele impuse de noua Hotărâre de Guvern, vor folosi prețurile actuale, până când acestea expiră. Doar asiguratorii care vând în prezent RCA peste nivelurile stabilite de actul normativ, vor fi forțate să-și revizuiască tarifele.

Nivelurile care apar în Hotărârea de Guvern sunt calculate pentru clasa de bonus-malus B0, așadar pentru șoferi care nu au avut accidente în trafic. Pe măsură ce clasele de bonus-malus cresc, din cauza unui istoric prost, și tariful de RCA se majorează.

De departe cele mai mari prime vor fi achitate de tinerii cu vârste până la 25 de ani, care conduc mașini de capacitate de peste 2.500 cmc. RCA-ul pentru această categorie poate ajunge la 3.087 de lei. Pentru aceeași categorie de mașini tariful maxim scade odată cu vârsta șoferului. Astfel,  conducătorii auto cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani vor achita un RCA maxim de 1.796 de lei, iar șoferii cu vârsta peste 60 de ani un RCA maxim de 1.559 de lei.

Cea mai avantajată clasă: 1.200 – 1.400 cmc

De departe cea mai avantajată clasă de  mașini va fi categoria 1.200  – 1.400 cmc, pentru care ASF și, ulterior, Executivul, a aprobat cele mai mici tarife. Valorile maxime ale polițelor sunt chiar mai avantajoase decât pentru categoria sub 1.200 cmc.

Astfel, șoferii cu vârste sub 25 de ani care au o mașină de 1.200 cmc vor plăti RCA de maximum de 985 de lei. Șoferii cu vârste între 31 și 40 de ani vor plăti RCA maxim de 610 lei, în timp ce șoferii cu vârste cuprinse între 41 și 50 de ani, vor achita RCA de până la 617 lei. Șoferii care au peste  60 de ani și mașini de 1.200 cmc vor plăti cel mult 541 de lei.

Tarife mai mici pentru transportatori

Transportatorii au obținut tarifele pe care și le-au dorit de la ASF și Executiv. Astfel, pentru mașinile de capacitate mare, peste 16 tone,  firmele vor achita un RCA de maximum7.534 de lei. Este cea mai scumpă poliță ce va fi achitată de categoria persoane juridice. Mașinile de transport persoane care au până la 40 de locuri vor plăti RCA de maximum 3.343 de lei. Mașinile de transport persoane cu capacitate de peste 40 de locuri vor achita un RCA de maximum 6.600 de lei.

Patronatele din transporturi s-au declarat mulțumite de noile tarife în condițiile în care, în prezent, RCA-ul pentru mașinile cu masă mai mare de 16 tone poate ajunge la peste 3.000 de euro, deci peste 12.000 de lei.

Plafonarea RCA este o măsură neobișnuită în condițiile în care, pe o piață liberă, tarifele ar trebui să fie stabilite de cerere și ofertă. Mai mulți specialiști sunt de părere că, pentru a compensa scăderea de tarife la transportatori, asiguratorii vor majora RCA pentru șoferii persoane fizice până la plafonul maxim stabilit de ASF.

\"Print\"

Publicitate
banner we radio