Ştiri locale

Industria, serviciile și comerțul rămân domeniile cele mai profitabile în județul Covasna

Industria, comerțul și serviciile rămân în continuare domeniile care înregistrează cele mai mari cifre de afaceri din județ, relevă o statistică realizată de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, care va premia la începutul lunii octombrie cele mai performante afaceri din judeţ, în cadrul Galei Topul Firmelor.

Economia județului Covasna se bazează pe microîntreprinderi și întreprinderile mici, care ocupă primele locuri și în ceea ce privește profitul pe angajat, iar aproape jumătate dintre firme (44%) sunt înregistrate la Sfântu Gheorghe.

Publicitate

Anul trecut, cele 5.444 de firme care și-au depus bilanțul au înregistrat o cifră de afaceri de peste 11,2 miliarde de lei, adică cu peste 38,96% mai mult față de anul 2021, și au generat profituri brute de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 45,67% față de anul anterior, oferind 26.490 de locuri de muncă (cu 367 mai multe față de 2021).

„În anul 2022, au depus bilanțuri un număr de 5.444 de firme, cu 370 mai multe decât anul trecut, dar proporția firmelor care au depus bilanțuri în raport cu toate firmele active a scăzut de la 77% la 72%. Cele trei cifre cheie – cifra de afaceri totală, profitul brut și numărul de angajați (atenție, aici sunt analizați doar angajații din sectorul privat) – arată toate o tendință de creștere față de 2021. Este adevărat că majorarea în cazul numărului de salariați este de numai 1,4%, dar este deja al doilea an de creștere consecutivă, deci tendința descendentă din ultimii ani pare să se inverseze. Surprinzătoare este rata de creștere a cifrei de afaceri și a profitului, pentru că, de fapt, aceste cifre au arătat o creștere în fiecare an (chiar și în anul pandemiei), dar dacă ne uităm la ultimul an normal înainte de pandemie (2019), creșterea cifrei de afaceri față de anul precedent este de 7,49%, iar creșterea profitului brut este de 14,2%. În schimb, în anul 2022, față de anul 2021, vedem o creștere de aproximativ 100% pentru ambii indicatori. Iar acesta este al doilea an cu o astfel de creștere față de anul precedent”, se arată în analiza întocmită de CCI Covasna.

Aceeași sursă precizează că în 2021 creșterea cifrei de afaceri a fost de 15,89%, iar creșterea profitului a fost de 28,15%, față de anul 2020. Conducerea CCI Covasna pune această creștere explozivă pe seama inflației, majorării prețurilor, dar și a înregistrării în județul Covasna a uneia dintre cele mai mari companii de prelucrarea lemnului, care până în anul 2021 era „doar o sucursală în județ”. Compania produce 10% din cifra de afaceri a județului Covasna și 6% din profiturile tuturor companiilor din județ.

„Credem că această creștere explozivă a fost determinată de 3 factori principali și de alte influențe mai mici. Pe de o parte, avem inflația ridicată din anul 2022 (datele anuale folosite ca bază de comparație nu sunt ajustate la inflație), iar pe de altă parte, avem creșterea generală a prețurilor și vânzarea mărfurilor aflate încă pe stoc la prețuri noi majorate. Al treilea factor semnificativ este înregistrarea societății HS Timber Productions Reci în județul Covasna. Această companie mamut de prelucrare a lemnului era până acum doar o sucursală în județ, dar la sfârșitul anului 2021 a fost înregistrată ca o companie separată aici, în județul nostru, iar datele sale economice întăresc astfel datele economice ale regiunii (…) Trebuie de asemenea, să avem în vedere faptul că a doua cea mai mare companie din județ, Fabrica de Lapte Brașov SA, a înregistrat o creștere de 9 ori a profitului față de anul trecut”, se mai arată în analiza CCI Covasna.

În ceea ce privește principalele sectoare de activitate, industria continuă să fie lider atunci când vine vorba de cifra de afaceri totală a companiilor din județ. Statistica CCI Covasna arată că 42% din cifra de afaceri totală a companiilor a fost generată în industrie, 29% în comerț, și 13% în servicii. Construcțiile, agricultura, silvicultura, pescuitul, turismul, cercetarea și dezvoltarea au generat, laolaltă, 15% din cifra totală de afaceri.

„În termeni absoluți, toate industriile au crescut. Majoritatea covârșitoare a firmelor din județul Covasna erau microîntreprinderi în anul 2022. Din punct de vedere numeric, 90% dintre societățile care și-au depus bilanțul se încadrează în această clasă (4.925 de societăți), ceea ce înseamnă că aceste societăți pot avea cel mult 9 angajați și o cifră de afaceri sau o valoare a activelor mai mică de 2 milioane de euro. Este interesant de observat că microîntreprinderile și întreprinderile mici sunt cele care ocupă primele locuri în județul Covasna în ceea ce privește profitul pe angajat. Pentru acestea, profitul pe angajat este de aproximativ 10.000 de euro, pentru întreprinderile mijlocii de 7.800 de euro, iar pentru întreprinderile mari de 5.415 euro. Aproape jumătate dintre firme (44%) sunt înregistrate în Sfântu Gheorghe”, se mai arată în analiza CCI Covasna.

Aceeași sursă precizează și că două treimi dintre firmele din județ sunt înregistrate în mediul urban, iar o treime în mediul rural.

(Ioana Ardeleanu) 

Publicitate
banner we radio