Ştiri locale

Indiferenţa populaţiei a dus la scăderea numărului de donatori de sânge

Aproximativ 100 de persoane au participat, marţi, în Întorsura Buzăului, la o colectă de sânge organizată de Centrul de Transfuzie Sanguină Covasna, printre donatori numărându-se angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

„S-au prezentat aproape 100 de persoane, un număr apreciabil, în condiţiile în care bazinul de donatori a scăzut prin îmbătrânirea şi creşterea indiferenţei populaţiei. Înainte, şi mă refer aici la perioada de dinainte de 1989, oamenii donau nu numai din altruism, ci şi pentru că sindicatele îi mobilizau, mai erau şi soldaţii în termen care erau aduşi la donare, deci existau metode de mobilizare, chiar dacă nu era un voluntariat autentic. Marile platforme industriale, unde erau grupuri mari de donatori, s-au dizolvat, spiritul civic nu a fost în creştere în ultima vreme şi, ca atare, există un număr scăzut de donatori şi lipsă de sânge. E o problemă la nivel naţional. La nivel local încercăm prin tot felul de acţiuni să atragem donatori şi constatăm, ce-i drept, o creştere constantă, dar extrem de timidă”, a declarat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Covasna, dr. Andy Rosin.

Publicitate

Pe lângă bonurile valorice la care au dreptul conform legii, donatorii au primit şi câte o porţie de cârnaţi din partea organizatorilor campaniei.

„De ani de zile oferim donatorilor şi câte un cârnat cald după donare şi am spus că e păcat ca obiceiurile bune să se piardă. Vom încerca, de luna viitoare, să fim şi mai activi”, a mai spus Andy Rosin.

Luna trecută, aproape 20 de persoane din Sfântu Gheorghe au donat sânge în cadrul campaniei „Be someone’s Hero! It’s in your Blood!” („Fii eroul cuiva! Este în sângele tău”), iniţiată de patronii unui local din municipiu în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Covasna.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio