Ştiri

Indemnizaţiile aleşilor locali vor fi majorate cu 30%

Grupurile parlamentare ale PSD, ALDE şi UDMR au depus un amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, astfel încât să beneficieze de majorarea indemnizaţiei cu 30% aleşii locali, primari, viceprimari, preşedinţi, precum şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene.

Preşedintele Comisiei de muncă a Camerei, deputatul PSD Adrian Solomon, a declarat că este „anormal” ca salariile unor funcţionari din administraţia publică locală să fie de două ori mai mari decât ale primarilor, viceprimarilor şi ale preşedinţilor de consilii judeţene, în condiţiile în care aceştia din urmă îşi asumă responsabilitatea administrativă, politică şi judiciară.

Publicitate

„Temeiul este că este anormal ca în administraţia publică locală unii funcţionari să aibă de două ori mai mult decât viceprimarul, primarul sau chiar preşedintele CJ, în condiţiile în care responsabilitatea şi administrativă, şi politică, şi judiciară se răsfrânge asupra aleşilor, şi nu asupra funcţionarilor”, a afirmat deputatul PSD.

Social-democratul a mai spus că PSD, alături de ALDE şi UDMR au trimis Guvernului amendamentul privind majorarea cu 30% a indemnizaţiilor aleşilor locali pentru a se calcula impactul bugetar.

„Prin urmare, după aplicarea Ordonanţei 2 prin care se măreau salariile în administraţie cu 20%, s-a văzut, în urma aplicării, această problemă. Domnul preşedinte Dragnea a anunţat încă de la şedinţa Asociaţiei comunelor că vom îndrepta această situaţie. Încă de săptămâna trecută s-au avansat discuţiile şi, împreună cu grupul ALDE şi UDMR, am depus şi astăzi am trimis către Guvern pentru impactul bugetar acest amendament”, a completat preşedintele Comisiei de muncă.

Întrebat de ce majorarea indemnizaţiilor se face cu 30%, Adrian Solomon a spus că „este mai mult de 20%”.

„Pentru că e mai mult de 20%. Se întâmplă ca acuma şi cu acest 30% secretarul tot să aibă mai mult ca primarul”, a răspuns social-democratul.

Adrian Solomon a afirmat că mai există „nişte reglaje cu privire la personalul TESA din teatre”.

„Actorii şi personalul de sală au primit 50% mărire, mai puţin cei din TESA”, a completat el.

Chestionat de ce nu aşteaptă legea salarizării unitare, deputatul PSD a spus: „Pentru că acum s-au întâmplat aceste măriri în administraţie şi acum s-au produs aceste discrepanţe. Nu poate şeful instituţiei să aibă mai puţin decât subordonaţii, cu toate că se va întâmpla şi după”.

„Va veni o aşezare corectă a grilei a celor din administraţia publică locală şi centrală. În legea unitară se vorbeşte despre un salariu de carieră de la 1 la 15 de la cel mai mic la cel mai mare şi 3 poziţii de indemnizaţii de demnitate publică care au în frunte pe şeful statului şi pe cel mai mic primar de comună din România”, a adăugat Adrian Solomon.

Publicitate
Publicitate
banner we radio