Ştiri locale

Începe curățenia de primăvară! Sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, acțiune de ecologizare a malurilor Râului Olt

Fundația Comunitară Covasna organizează în weekend prima acțiune din acest an pentru ecologizarea malurilor Râului Olt, și îi încurajează pe locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe să se implice în număr cât mai mare.

Acțiunea, care este programată să aibă loc sâmbătă, începând cu ora 10:00, va dura doar două ore, timp în care organizatorii și-au propus ca pe lângă igienizarea malurilor Oltului și a spațiilor verzi din împrejurimi, să verifice și cât de bine s-a menținut curățenia în urma  programului „Oltul cu malurile curate”, derulat anul trecut.

„Este prima acțiune din acest an, am planificat-o pentru o scurtă durată de doar două ore, pentru că presupunem că nu va fi mult de curățat, sau sperăm asta, dar am dori să și verificăm rezultatele acțiunilor din anul trecut, respectiv cum s-a menținut curățenia, în ce stare sunt panourile de informare pe care le-am amplasat, să vedem cum funcționează sistemul de monitorizare video, dar și starea în care se află bariera plutitoare pe care am amplasat-o pe Olt, dacă trebuie reamenajată sau nu (…) Așteptăm cât mai mulți oameni să ne ajute la acțiunea de sâmbătă, să menținem curățenia, să fim atenți la mediul înconjurător. Nu vrem să organizăm o acțiune mare, ci să avem grijă permanent de curățenia din jurul nostru, să avem un control asupra a ceea ce s-a întâmplat până acum”, ne-a spus directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Camerele video amplasate de-a lungul Oltului au ținut deșeurile departe de natură

În luna august a anului trecut, în cadrul proiectului-pilot „Oltul cu apele curate”, lansat de Fundația Comunitară și Asociația Mai Mult Verde, la confluenţa râului Olt cu pârâul Debren în Sfântu Gheorghe a fost amplasată o barieră plutitoare în lungime de 16 metri, pentru canalizarea deșeurilor spre mal, de unde să poată fi colectate de către voluntari

O lună mai târziu, peste 350 de voluntari au adunat de pe malurile Oltului o cantitate de 6,5 tone de deșeuri, din care 3 tone de plastic, în cadrul unei ample acțiuni de ecologizare derulate  pe raza a 18 localități din județele Covasna și Harghita.

Tot în cadrul proiectului „Oltul cu apele curate”, în colaborare cu TEGA, Apele Române – SGA Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe, au fost amplasate panouri informative dar și 8 camere de supraveghere video în zonele din apropierea Râului Olt unde apăreau frecvent depozite ilegale de deșeuri.

Directoarea Fundației Comunitare Covasna ne-a precizat că alte 8 astfel de camere de supraveghere vor fi montate în perioada următoare în diferite zone din județ, întrucât primele s-au dovedit eficiente.

„Montarea acestui sistem de supraveghere video are deja efecte pozitive pentru că nu au mai fost lăsate în acele zone gunoaie, așa cum se întâmpla în alți ani. Am montat 8 camere video în locurile critice și intenționăm să extindem sistemul cu încă 8 camere de supraveghere în perioada următoare. Deja există cerere pentru anumite zone unde se dorește amplasarea unor astfel de sisteme”, ne-a explicat Bereczki Kinga.

Persoanele care vor să participe la acțiunea de ecologizare organizată sâmbăta aceasta, începând cu ora 10:00, se pot prezenta la unul din cele 3 puncte de întâlnire: Arena Sepsi, parcarea supermarketului Kaufland sau în spatele fostului magazin Trident.

Organizatorii transmit că vor asigura mănuși și pungi pentru colectarea deșeurilor, însă le recomandă participanților să aibă la ei apă pentru băut.

(Ioana Ardeleanu)    

Publicitate
banner we radio