Ştiri locale

Încep testele aplicației RO-ALERT! Cum trebuie să-ţi configurezi telefonul

Românii vor putea fi alertaţi pe telefon în caz de inundaţii masive, atacuri teroriste sau alte situaţii care le-ar putea pune viaţa în pericol. In weekend a fost lansat site-ul sistemului pentru situații de urgență RO-ALERT, care le permite oamenilor să-şi configureze telefoanele. De ieri au loc o serie de teste la nivel naţional.

Autorităţile sfătuiesc toţi oamenii să înceapă să îşi configureze telefoanele pentru a primi aceste alerte.

Publicitate

Cel mai important este prima dată să intraţi pe site-ul Ro-alert.ro. Acolo veţi vedea şi un filmuleţ de prezentare, dar și configurările pentru telefoanele pe care le deţineţi. Trebuie să ştiţi însă că pentru cei care deţin dispozitive cu sistem de operare IOS nu se ştie momentan cum se va face această configurare, vom afla abia în decembrie.

Începând din 17 septembrie, sistemul este testat la nivel naţional. Raed Arafat, şeful DSU, spune ca Este un plan care include diferite județe, multe zone rurale, dar și municipii și orașe mari. „Rugăm oamenii să intre să își configureze telefoane să primească mesajele și să înțeleagă cum funcționează acest sistem. Nu accesăm datele personale. Când ai activat telefonul pentru a primi mesajele, ele sunt ca niște mesaje radio, singura corelare este că ești în zona care primește mesajul”, a explicat Raed Arafat.

Autorităţile spun că vor avea grijă ca şi cei care nu se descurcă să-şi configureze singuri telefoanele, să fie ajutaţi.

Ideea acestui sistem de alertare a venit după ce o furtună violentă a făcut ravagii în Timişoara anul trecut. Costurile totale ale proiectului sunt estimate la 13 milioane de lei.

Teste naţionale începând din 17 septembrie

Începând cu data de 17 septembrie, vor fi demarate testările naţionale ale aplicaţiei RO-Alert. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va transmite un mesaj prin intermediul aplicației RO-ALERT.

Pentru ca utilizatorii să poată recepționa mesajul pe telefoanele mobile, acestea trebuie configurate pe baza modelelor existente aici: https://ro-alert.ro/configurare/

Portalul www.ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență.

Sâmbătă a fost lansat site-ul Ro-Alert. Acesta este rezultatul unui proiect mai vechi al guvernului României și își propune să te ajute să primești notificări pe telefon în cazul unor urgențe majore.

Indiferent dacă este vorba de atacuri teroriste sau fenomene meteo extreme, furtuni, inundații sau alunecări de teren, Ro-Alert ar trebui să faciliteze procesul de informare al populației în astfel de circumstanțe. Site-ul efectiv este funcțional și este menit să te ajute să-ți configurezi telefonul pentru a primi notificări în circumstanțele menționate mai sus și nu numai.

„Sâmbătă a fost lansat portalul Ro-Alert. Intrați pe portal și verificați configurarea telefoanelor. Cei cu telefoane iPhone mai au de așteptat până în luna Decembrie, întrucât cei de la Apple au transmis că abia atunci se vor primi detaliile de configurare, iar pe sistemul Android sistemul este operațional, însă unele telefoane au nevoie de configurare manuală”, anunţă autorităţile.

„Pe pagina web www.ro-alert.ro găsiți modalitatea de configurare a diferitelor modele de telefoane. Totodată, dacă nu aveți descărcată aplicația DSU, vă rog să o descărcați având în vedere că avertizarile curente vor continua sa vină pe aplicația respectivă”, este mesajul lui Raed Arafat.

Conform spuselor lui Raed Arafat, cel puțin momentan, este în continuare recomandabilă instalarea aplicației de mobil DSU pentru primirea notificărilor, până când se va finaliza implementarea și testarea noului mecanism.

Luni, începe testarea națională a sistemului de alertare electronică în caz de urgențe.

„Între 17 şi 27 septembrie va avea loc testarea naţională. În ultima perioadă am făcut testări la nivelul Bucureştiului pentru a stabili funcţionalitatea sistemului, urmează ca începând cu data de 17 septembrie să se facă testări în diferite zone din ţară. Rugăm oamenii să intre şi să-şi configureze telefoanele, dacă nu sunt configurate. Este un plan de testare care e făcut de colegii de la IGSU, planul va include multe localităţi rurale, oraşe şi municipii. După aceste testări dacă se găsesc probleme, urmează ca să fie reparate. Locul principal de unde se transmit mesajele este Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă”, a adăugat Raed Arafat.

Publicitate
banner we radio