Ştiri locale

Încep (re)înscrierile la grădinițe. Peste 6.000 de locuri aprobate în județul Covasna

Înscrierile la grădiniță pentru anul școlar 2021-2022 debutează și în acest an cu reînscrierea copiilor care urmează deja învățământul preșcolar. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, în perioada 17 – 28 mai, părinții copiilor care sunt în grupa mică sau grupa mijlocie îi pot reînscrie pe aceștia în grupa următoare.

În cazul copiilor nou-veniți, care nu au mai urmat până acum învățământul preșcolar, procedura de înscriere se va desfășura începând cu data de 31 mai, în 3 etape.

Publicitate

Potrivit IȘJ Covasna, în prima etapă, în perioada 31 mai – 11 iunie se va face colectarea cererilor, care vor fi procesate până în data de 25 iunie.

O nouă etapă de înscrieri va avea loc în perioada 28 iunie – 16 iulie, iar în perioada 2 – 31 august va avea loc etapa de „ajustări”, care presupune introducerea cererilor de înscriere și admiterea lor pe locurile rămase libere.

În județul Covasna au fost aprobate pentru anul școlar 2021-2022 un număr de 6.070 de locuri, reprezentând 334 de grupe în cele 151 de grădinițe existente. Dintre acestea, 2.959 de locuri (181 de grupe) sunt în mediul rural, iar restul de 3.111 locuri (153 de grupe) sunt în mediul urban, informează IȘJ Covasna.

„Pe secții de predare, situația planului de școlarizare este următoarea: la secția română sunt 534 de locuri pentru grupa mică, 602 la grupa mijlocie și 713 la grupa mare, reprezentând un total de 1.849 de locuri; la secția maghiară sunt 1.358 de locuri la grupa mică, 1.293 la grupa mijlocie, 1.570 la grupa mare, reprezentând 1.849 de locuri”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Conform sursei citate, programul înscrierilor și cel al reînscrierilor va fi stabilit de conducerile unităților de învățământ și va fi afișat la loc vizibil, în fiecare grădiniță, pentru informarea părinților.

Înscrierile se pot face și prin fax, e-mail sau telefon

Conducerea IȘJ Covasna mai transmite că părinții pot comunica unității de învățământ și prin fax, e-mail sau telefonic datele privind solicitantul, copilul şi opțiunile exprimate, pentru a fi introduse în aplicația informatică.

Ocuparea locurilor libere după finalizarea etapei de reînscrieri se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, începând cu grupa mare și până la grupa mică. În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți este mai mare decât numărul de locuri libere într-o grădiniță, vor fi aplicate câteva criterii de departajare. 

Astfel, în funcție de existența unui document care dovedește că cel mic este orfan de unul sau de ambii părinți; a dovezii că un frate sau o soră a copilului este deja înmatriculat în anul școlar următor la unitatea de învățământ respectivă; sau a unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, însoțit de certificatul de orientare școlară eliberat de Comisia de orientare școlară și profesională, repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare.

Eliberarea certificatului de orientare școlară poate fi solicitată la adresa de email ciraecovasna@gmail.com, sau telefonic la numărul 0771 043 549.

În anul școlar 2020-2021, în județul Covasna au fost înscriși 6.075 de copii în 335 de grupe.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio