Ştiri locale

Încep lucrările de reabilitare a Castelului Mikó din Olteni

Consiliul Județean Covasna a semnat, în cursul zilei de vineri, contractul de execuție pentru lucrările de reabilitare a Castelului Mikó din Olteni, pe care autoritățile județene îl vor transforma în Muzeu Ecvestru Secuiesc.

Valoarea totală a investiției este de 18,2 milioane de lei, lucrările fiind finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul prevede reabilitarea clădirii castelului și a piscinei, realizarea unor spații de cazare și amenajarea unei crescătorii de cai.

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a transmis că firma care a câștigat contractul de execuție este cea care a realizat și lucrările de reabilitare a Muzeului Național Secuiesc.

„Vineri am semnat contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare a Castelului Mikó din Olteni. După restaurare, castelul va fi transformat în Muzeu Ecvestru Secuiesc. Contractul de execuție a lucrărilor de restaurare a Castelului Mikó, în valoare de 13,1 milioane de lei, a fost semnat cu firma Baumeister SRL, reprezentată de Fekete Mihály, aceeași firmă care a executat și lucrările de reabilitare a Muzeului Național Secuiesc. Proiectul Reabilitare Castel Mikó este finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență și are o valoare totală de 18,2 milioane lei”, a transmis Tamás Sándor.

Castelul Mikó din Olteni, comuna Bodoc, a fost construit în anul 1827 de groful Mikó Miklós, și este considerat monument istoric de o importanță deosebită în moștenirea culturală a județului Covasna. Datorită picturilor realizate pe pereții interiori ai camerelor, care surprind scene din viaţa socială sau evocă scene din războiul napoleonian, castelul este unic în Transilvania.

Construcția a fost restituită urmaşilor grofului Mikó Miklós în anul 2007, iar aceștia l-au vândut în 2014 Consiliului Judeţean şi Consiliului Local Bodoc pentru suma de 250.000 de euro.

Timp de câțiva ani, în incinta castelului a funcționat Centrul de plasament pentru copii nr. 6 din Olteni, care a fost închis în urmă cu aproape doi ani, iar în locul acestuia au fost construite 3 case de tip familial, dintre care una la Întorsura Buzăului pentru 12 copii, şi două la Târgu Secuiesc pentru 24 de copii.

În prezent, imobilul se află într-o stare avansată de degradare și impune intervenții de conservare, urmate de restaurarea și punerea în valoare atât ca monument istoric, cât și din punct de vedere turistic.

În cadrul lucrărilor, vor fi restaurate integral picturile de pe pereții a cinci săli, elementele din lemn, sobele, și fațadele, iar castelul va deveni o anexă a Muzeului Național Secuiesc, fiind transformat în Muzeu Ecvestru.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: Consiliul Judeţean Covasna

Publicitate
banner we radio