Ştiri

Încep înscrierile la facultăți. Câte locuri sunt disponibile în principalele centre universitare

Scăpaţi de emoţiile Bacalaureatului, absolvenţii de liceu se pot înscrie, de săptămâna aceasta, în învăţământul universitar. Sunt 60 de mii de locuri la buget, la toate facultăţile din ţară. În Capitală, cele mai multe sunt la Universitatea Bucureşti.

Universitatea Bucureşti scoate anul acesta la concurs 10.300 de locuri: puţin peste 4.300 la buget şi aproape 6.000 de locuri la taxă. Pentru ca aceşti candidaţi să obţină un loc trebuie să treacă prin mai multe probe: fie dau examen, fie scriu un eseu la care se adaugă nota de la Bacalaureat sau se face media înntre proba scrisă sau cea orală şi nota la Bacalaureat. Asta în funcţie de facultăţi. Vor fi, însă, şi candidaţi care vor fi admişi doar pe baza dosarului.

Publicitate

La Politehnica Bucureşti sunt 4.900 de locuri subvenţionate de stat, iar 1.230 sunt disponibile cu taxă. La electronică şi la automatică, unde anul trecut au fost câte trei candidaţi pe loc, e aşteptată cea mai mare concurenţă şi în această vară.

O universitate tot mai căutată e cea din Cluj. Universitatea Babeș-Bolyai scoate la concurs 4.974 de locuri la buget, 9.200 de locuri la taxă și alte 2.650 de locuri pentru învățământul la distanță. Cea mai noua specializare este cea de Relații Internaționale și Studii Asiatice din cadrul Facultății de Studii Europene.

Are noutăţi şi Universitatea de Vest, din Timişoara.

„În total avem 76 de programe de licență și vreo 90 la master. Avem și altele noi, evident introduse în ofertă. Cum e chimie medicală, un domeniu interdisciplinar între medicină și chimie, sau sport și performanță pentru cei care doresc să devină antrenori, bioinformatică”, a declarat Marilen Pirtea, reactor Universitatea de Vest Timișoara.

Cine vrea facă universitatea la Iaşi scapă de birocraţie şi economiseşte şi bani.

În Iaşi sunt cinci universităţi de stat care pun în acest an la dispoziţie peste 15.200 de locuri. Ca noutate în 2017, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, candidaţii se vor putea înscrie cu un singur dosar şi o singură taxă la câte facultăţi şi specializări doresc.

Şi unitatea din Braşov vrea să-şi sporească reputaţia.

La Universitatea Transilvania din Brașov au fost scoase la concurs 6.050 de locuri, dintre care 2.782 bugetate și 3.059 cu taxă. Anul trecut, Facultatea de Drept și Facultatea de Sociologie și Comunicare au fost cele mai căutate.

Publicitate
banner we radio