Ştiri

Incendiu puternic la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Şapte persoane au murit

Un incendiu a izbucnit, vineri, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția de terapie intensivă. A fost activat planul roșu de intervenție. Se încearcă evacuarea cât mai rapidă a pacienților, ei urmând să fie transferați la alte unități sanitare.

UPDATE ora 14:30. Șeful ISU Constanța: „Au murit nouă din cei zece pacienți internați la ATI Covid”. Bode: „Au murit șapte persoane. A fost o greșeală”

Publicitate

Șeful ISU Constanța, Cristian Amarandei, a declarat că nouă din cei zece pacienți care erau în secția ATI Covid a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța au decedat și că au fost găsiți în pat. Ulterior, ministrul de Interne Lucian Bode a declarat ca este vorba de șapte persoane decedate, comunicarea inițială a victimelor fiind „o greșeală”.

„Șapte oameni au murit. Vorbim de șapte oameni care au murit, cinci în spital și doi după ce au fost transferați la celelalte spitale”, spune ministrul Internelor. „Inițial, cei care au comunicat au greșit, spunând că șapte sunt în spital la fața locului și doi după ce au fost relocați. Au greșit. Eu vă spun public, șapte oameni au murit. Raed Arafat e la fața locului și coorodonează ancheta. Ei trebuie să lămurească, eu am vrut să va aduc informația corectă”, a mai spus Lucian Bode.

Șeful ISU Constanța, Cristian Amarandei a declarat că nu au fost găsite victime în alte zone ale spitalului. Toate victimele au fost identificate, a spus Amarandei.

“Pompierii au intrat și pe geam și pe ușă. Toate victimele erau în pat. Vorbesc de pacienți decedați. Nu au fost cadre medicale rănite”, a afirmat șeful ISU Constanța.

Amarandei a adăugat că în februarie a fost un control la toate unitățile medicale, în special la cele care asigurau suport Covid, că au fost găsite nereguli și s-au aplicat sancțiuni.

“Spitalul de Boli Infecțioase funcționa conform normelor la data dării în exploatare. Nu m-am uitat pe documente, ca să văd dacă funcționa sistemul de detectare fum.

Când am ajuns, era oprită instalația de alimentare cu oxigen”, a spus Amarandei.

Pentru a stabili cauzele izbucnirii incendiului vom cerceta toate aspectele, a adăugat el.

_______________

UPDATE ora 11.45. Autoritățile anunță oficial că 9 pacienți au murit în incendiu.

Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI cu pacienți COVID. La ora 09.53 a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Sunt 9 pacienți decedați. Întregul spital a fost evacuat. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților. Forțe solicitate în sprijin de la județele CL, GL și IL. Misiunea este in dinamica, revenim cu detalii pe parcurs”, au precizat reprezentanții IGSU.

UPDATE 11.05. Din 10 pacienți aflați în secția ATI Covid a spitalului, șapte sunt decedați, iar unul este resuscitat, potrivit unor surse.

Toti ceilalți pacienți au fost evacuați și sunt transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență, la Spitalul de Pneumoftiziologie și la Spitalul Militar.

Oficial din Ministerul Sănătății: Sunt persoane decedate

UPDATE 10.53.  Un oficial din Ministerul Sănătății a confirmat că sunt persoane decedate, el adăugând că numărul va fi comunicat într-o conferință de presă.

Nouă oameni ar fi murit în timpul incendiului, potrivit unor surse.

Totodată, 113 oameni au fost evacuați. Până în prezent, 50 de persoane au fost evacuate și transferate la alte unități spitalicești.

UPDATE 10.51. Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și continuă să țină legătura cu reprezentanții MAI, Ministerul Sănătății și cei ai prefecturii Constanța.

A fost activată o celulă de criză la MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale.

Premierul Florin Cîțu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme.

Nereguli grave constatate într-un raport din 2020

UPDATE 10.50. În raportul de control făcut la secțiile ATI în 2020 după incendiul din Piatra Neamț au fost semnalate deficiențe și la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

S-a constatat că nu funcționează instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor.

Instalațiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, potrivit raportului.

UPDATE 10.45. Pompierii au anunțat că au instalat un spital mobil pentru triajul pacienților. Toți pacienții trec prin acel spital mobil, le este evaluată starea de sănătate, iar medicii decid dacă rămâne la fața locului pentru îngrijiri sau dacă este trimis urgent la alt spital.

Echipaje de pompieri trimise de la Călărași și Ialomița

UPDATE 10.27. De la ISU Călărași și ISU Ialomița au fost trimise echipaje pentru a ajuta la transferul pacienților.

Pacienții sunt scoși pe geam

UPDATE 10.24. Intervenția este complexă, în imagini fiind surprinși pacienți scoși pe geam.

În fața unității sanitare au fost aduse paturi de teraie intensivă și mașini de terapie intensivă, care sunt construite special pentru astfel de situații.

Pompierii intervin cât mai repede, deoarece în secție sunt instalații de oxigen. Ei intră pe geamul de la primul nivel al unității, intră în saloane și caută dacă au mai rămas persoane în interior.

UPDATE 10.18. Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat pentru Digi24 că spitalul este în subordinea primăriei.

El a adăugat că nu sunt victime sau răniți.

La nivelul spitalului a fost activat planul alb, care înseamnă evacuarea UPU și a secției ATI, respectiv a personalului medical și a pacienților, a spus Lupu.

Pacienții care au nevoie de îngrijire vor fi duși la Spitalul Județean Constanța.

Mihai Lupu nu a putut spune care este cauza izbucnirii incendiului.

Spitalul este foarte vechi, de 60 – 70 de ani, a subliniat Lupu, care a adăugat că auditurile energetice trebuie făcute cât mai frecvent.

În zonă este foarte mult fum. Flăcările au izbucnit la primul nivel al clădirii. Nu se știe momentan dacă a fost în secție sau într-un cabinet medical.

Se încearcă evacuarea cât mai rapidă a pacienților care erau în secție. Intervenția este dificilă pentru că în ATI sunt pacienți care nu se pot deplasa singuri.

La fața locului au fost trimise ambulanțe pentru a prelua pacienții. Fiecare pacient va fi evaluat în funcție de starea de sănătate și de eventuale consecințe ale acestui incendiu. Se încearcă găsirea unui loc pentru fiecare dintre acești bolnavi în alte spitale.

Pompierii de la ISU Constanța sunt la fața locului cu autoscară pentru a stinge incendiul și pentru a salva persoanele care se află în unitatea sanitară.

Incendiul a fost semnalat la 112.. Imediat a fost activat planul roșu de intervenție.

Dacă situația o va impune, vor fi chemați de acasă și alți pompieri.

Publicitate
banner we radio