Ştiri locale

Incendiu puternic de vegetaţie la Dobolii de Jos, cu pericol de extindere la locuinţe

Un incendiu puternic de vegetaţie a izbucnit luni, în localitatea Dobolii de Jos, existând riscul ca flăcările să se extindă şi la câteva locuinţe din localitate, potrivit paginii de Facebook a comunei Ilieni.

Conform anunţului, de vină pentru incendiu este „comportamentul iresponsabil al oamenilor”, iar autorităţile locale au făcut apel la populaţie să vină în sprijinul pompierilor pentru a ajuta la stingerea flăcărilor.

Publicitate

„Din cauza comportamentului iresponsabil al oamenilor, are loc un incendiu în apropiere de Dobolii de Jos, în zona străzii Versek și Gödör. Casele de locuit sunt în pericol din cauza incendiului! Îi rugăm pe membrii comunității să vină să ajute la stingerea incendiului”, a scris Primăria pe pagina de Facebook.

Potrivit ISU Covasna, la faţa locului se intervine cu două autospeciale de stingere a incendiilor, fiind soliciat şi sprijinul Serviciului Voluntar din Ilieni.

„Suprafaţa afectată este de circa 10 hectare, urmează să stabilim la finalizarea intervenţiei suprafaţa exactă afectată. Exista pericolul de extindere a incendiului şi la câteva case, dar momentan a fost eliminat. Cauza probabilă va fi stabilită la finalul intervenţiei”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Lt. Marius Tolvaj.

Pompierii covăsneni au făcut apel la responsabilitatea populaţiei, după ce în weekend, în judeţul Covasna, s-a intervenit pentru stingerea a 12 incendii de vegetație uscată în urma cărora a fost afectată o suprafață de teren de aproximativ 32 de hectare.

„Fiţi responsabili! Stop incendiilor de vegetaţie uscată! În fiecare an ne confruntăm cu un număr considerabil de incendii de vegetație uscată, majoritatea dintre acestea fiind generate de către cetățeni care nu conștientizează pericolul la care se expun pe ei înșiși, dar și pe semenii lor. La nivelul județului Covasna, în ultimele 3 zile, pompierii militari și voluntari au intervenit pentru stingerea a 12 incendii de vegetație uscată în urma cărora a fost afectată o suprafață de teren de aproximativ 32 de hectare, iar la unul dintre incendii, flăcările s-au propagat și la un autocamion ce era staționat în apropiere. Incendiile au fost înregistrate pe raza umătoarelor localități: Araci (15 ha), Ariușd (12 ha), Doboșeni (4 ha), Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Lunga, Boroșneu Mare, Valea Crișului, Micloșoara și Turia. Riscul de a produce pagube materiale însemnate sau victime omenești este foarte ridicat, deoarece multe dintre incendii s-au manifestat în apropierea locuințelor, drumurilor sau a fondurilor forestiere”, scriu reprezentanţii ISU Covasna pe Facebook.

Aceştia mai precizează că astfel de intervenții presupun eforturi umane, materiale și financiare ridicate, având în vedere că doar în ultimele 3 zile au fost mobilizați pompieri militari și voluntari cu peste 20 de autospeciale.

Potrivit legii, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor de vegetaţie este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Persoanele fizice şi juridice au obligaţia de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Sancţiunile, în cazul nerespectării legii, sunt cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio