Ştiri

Încă un copil bolnav de rujeolă a murit. Numărul deceselor a ajuns la 24

Ministrul Sănătății a confirmat că o fetiță de nouă ani diagnosticată cu rujeolă a murit vinerea trecută.

Florian Bodog a adăugat însă că așteaptă o confirmare din partea Institutului Cantacuzino.

Publicitate

„Este într-adevăr vorba de o fetiță în vîrstă de nouă ani cu suspiciune de rujeolă care a fost internată inițial la Spitalul de Copii din Timișoara, după care la două-trei zile a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara unde starea sa s-a agravat și s-a deteriorat”, a spus ministrul. Fetița a murit pe 28 aprilie.

Este al 24-lea deces provocat de epidemia de rujeolă în România.

Florian Bodog a explicat că vorbește despre o „suspiciune” pentru că „deși din punct de vedere clinic este pus diagnosticul(…), așteptăm rezultatul de la Institutul Cantacuzino, rezultatul serologic, în așa fel încît să putem spune cu certitudine că a fost rujeolă„.

În cursul acestei săptămîni, primele 10,000 de doze de vaccin antirujeolic (ROR) vor ajunge la Unifarm și la Direcțiile de Sănătate Publică.

Ele urmează să fie distribuite cu prioritate către cele 10 județe de unde serurile lipsesc.

Întrebat de ce nu au ajuns, totuși, dozele respective la cei care aveau nevoie de ele, ministrul sănătății a răspuns că ”vaccinurile nu se produc de pe o zi pe alta”.

Folosește tastele săgeată sus/jos pentru a mări sau micșora volumul.

Ministrul Sănătății a ținut să sublinieze că, deși există județe aprovizionate cu vaccin ROR, „rata de vaccinare continuă să fie mică„.

O măsură de tip preventiv ar putea fi crearea unui stoc-tampon.

„Acest stoc-tampon (…) are o anumită valabilitate, care ne-ar asigura confortul pînă la momentul la care se fac alte proceduri de achiziții.

Am luat decizia ca toate procedurile de achiziții care se fac pentru vaccin să se facă pe un acord-cadru între doi ani și patru ani.

Există, însă, vaccinuri care nu sunt înregistrate pe piață în România, care sunt aduse pe procedura de nevoi speciale și acolo este destul de greu de a face acord-cadru cu un partener din străinătate„, a declarat Florian Bodog.

Publicitate
banner we radio