Ştiri

În Polonia vor fi confiscate mașinile șoferilor care conduc băuți

În Polonia, Parlamentul a votat o nouă lege foarte dură pentru creșterea siguranței pe șosele. Astfel, vor fi confiscate mașinile șoferilor care conduc cu alcoolemie de peste 1,5 la mie. De asemenea, vor fi confiscate mașinile conduse de șoferi care au alcoolemie de peste 0,5 la mie și comit accidente rutiere, scrie europafm.ro.

În cazul în care mașina respectivă este distrusă în accident sau aparține altcuiva decât șoferului băut, acesta va trebui să plătească o amendă echivalentă cu valoarea mașinii care nu poate fi confiscată.

Publicitate

Legea prevede confiscarea vehiculelor în general, nu doar a mașinilor. Inclusiv bicicletele pot fi confiscate în cazul în care biciclistul iese băut pe șosea.

Totuși, sunt excepții în cazul în care șoferul e profesionist și conduce o mașină de firmă, ca angajat. În acest caz, trebuie plătită o amendă de 1000 de euro, plus consecințele legale obișnuite.

Legea este destul de dură și acum. În cazul în care conduci băut în Polonia și comiți un accident, faci închisoare până la doi ani, ți se anulează permisul și plătești și o amendă specială de aproximativ 12.000 de euro.

Interesant că în Polonia este permis să șofezi cu o concentrație de alcool de până la 0,2 la mie.

În numai patru țări din UE e toleranță zero în această privință – Cehia, Ungaria, Slovacia și România.

Dar polonezii sunt foarte hotărâți să reducă mortalitatea pe șoselele lor. Au adoptat diverse programe și legi în acest sens în ultimii ani. Una dintre propuneri, de pildă, este ca vinovații pentru accidente rutiere soldate cu victime să plătească compensații speciale familiilor victimelor.

Una peste alta, ca rezultat al acestor politici publice, numărul accidentelor produse de șoferi băuți s-a înjumătățit în ultimul deceniu.

Publicitate
Publicitate
banner we radio