Ştiri locale

În pandemie a crescut şi numărul cazurilor de violenţă domestică în judeţul Covasna

Numărul agresiunilor asupra membrilor familiei a crescut în acest an în județul Covasna, cel mai probabil și pe fondul restricțiilor de circulație impuse odată cu apariția pandemiei Covid-19.

Datele IPJ Covasna arată că până la finalul lunii octombrie au fost înregistrate 174 de fapte penale constând în loviri sau alte violențe, comparativ cu perioada similară a anului trecut când s-au înregistrat 165 astfel de fapte.

Publicitate

În ceea ce privește victimele infracțiunilor din sfera violenței domestice, statistica Poliției pentru acest an arată că 199 dintre acestea erau femei și 87 erau bărbați.

Oamenii legii au emis, până în data de 31 octombrie, 72 de ordine de protecție provizorii, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când au fost emise 73 de astfel de ordine.

La nivel național, până la începutul lunii noiembrie, Poliția a emis cu peste 8% mai multe ordine de protecție împotriva agresorilor domestici, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Când și cum putem obține un ordin de protecție

Din păcate, nu toate victimele cer ajutorul oamenilor legii, fie de teama agresorilor, fie de rușine.

Din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite ordine de protecţie provizorii valabile 5 zile, în cazul în care constată că viaţa, integritatea fizică sau libertatea unei persoane este pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.

„În cazul săvârșirii unei infracțiuni de violență domestică, cetățenii care solicită emiterea unui ordin de protecție provizoriu, pot solicita prezența Poliției la fața locului prin apel la 112, în cazul în care există un risc iminent, iar viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane este pusă în pericol”, transmit reprezentanții IPJ Covasna, într-un răspuns la solicitarea We Radio.

Pe de altă parte, în cazul în care se constată că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, victimele care se tem pentru siguranța lor pot solicita sprijinul instanței, care poate dispune evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă este proprietar, obligarea la păstrarea unei distanțe față de victimă, copiii acesteia, alte rude, sau față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate, și chiar interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod cu victima.

Bright Sky Ro, aplicația prin care femeile abuzate de parteneri pot cere ajutor

Pentru a veni în sprijinul femeilor care trăiesc sub amenințarea unui partener abuziv, și nu numai, Poliția Română în parteneriat cu Vodafone România, Asociația Necuvinte și Asociația Code For Romania, au lansat în acest an aplicația gratuită Bright Sky Ro, care include o bază de date cu toate serviciile disponibile pentru persoanele abuzate și permite înregistrarea de probe utile în cazul anchetelor penale și în instanță, fără că abuzatorul să își dea seama.

„Conține o bază de date cu servicii de asistență, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află, și oferă și posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de e-mail aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto”, precizează reprezentanții IPJ Covasna.

Aplicația este disponibilă în App Store și Google Play, în limbile română, engleză și maghiară, și oferă informații persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru cineva cunoscut, inclusiv specialiștilor care își desfășoară activitatea în strânsă legătură cu fenomenul violenței domestice.

***

Începând cu anul 2000, printr-o rezoluție a Adunării Generale a Națiunilor Unite, data de 25 noiembrie marchează Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor.

Tema campaniei din acest an a fost „Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!”, pentru a atrage atenția asupra nevoii urgente de combatere și prevenire a violenței de gen,  ținând cont de faptul că la nivel mondial în contextul pandemiei s-a constatat o creștere îngrijorătoare a cazurilor de violență domestică.

În România, mai multe instituții, printre care MApN, Ministerului Educației și Cercetării, sau Palatul Victoria s-au alăturat acestei mișcări, iluminând pentru o seară sediile în portocaliu.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio