Ştiri

În curând, ne vom putea schimba singuri bateriile la telefoanele mobile, laptopuri sau biciclete electrice

Uniunea Europeană obligă producătorii să facă baterii ușor de înlocuit, iar utilizatorii trebuie să fie informați despre durata lor de viață. În plus, trebuie reciclate și recuperate din acumulatori materialele greu de găsit, precum litiul.

Parlamentul European, reunit în aceasta săptămână la Strasbourg, a adoptat noul regulament cu 586 de voturi pentru și doar 9 împotrivă. 20 de deputați s-au abținut. Pe scurt, Uniunea Europeana vrea că în loc să ne aruncam telefonul, de exemplu, pentru că bateria nu mai merge, să avem, obligatoriu, alternativa uneia noi și reciclarea celei uzate.

Publicitate

Noile reguli se aplică tuturor tipurilor de baterii vândute în Uniunea Europeana, inclusiv celor importate, de la cele pentru trotinete și mașini electrice până la cele industriale. Cele portabile trebuie să fie mai bune, ușor de demontat, dar și de înlocuit. De exemplu, cine are o bicicletă sau o trotinetă electrică trebuie să-și poată schimba singur bateria.

Bateriile vor trebui să aibă etichete şi coduri de bare care să ofere informații despre performanțe, durata de viaţă şi compoziție.

Vlad Gheorghe, europarlamentar: „De acum încolo, știi ce cumperi. Chiar daca cumperi un produs nou sau la mâna a doua. Toată lumea știe că bateriile au o viață dată de producător de la început și vei putea să știi, așa cum este kilometrajul de la mașină, cât mai are de trăit bateria respectiva. Și este important pentru consumator, pentru că bateria este, în unele cazuri, 50 la suta din valoarea produsului”.

Regulamentul adoptat de Parlamentul European obligă producătorii să se ocupe și de colectarea bateriilor. Până în 2030 trebuie să fie recuperate peste 70%.

Reporter: „Avem unde să ducem bateriile în momentul ăsta?”
Nicu Ștefănuță, europarlamentar: „În momentul ăsta, nu. Exista operatori care colectează și cred că piața va da naștere la tot mai multe firme care vor colecta baterii, mai ales daca vor putea refolosi acele baterii, și cred că acest regulament tocmai asta face, oferă o noua piață”.

Și reciclarea devine obligatorie. Substanțele toxice nu vor mai ajunge în mediul înconjurător, se reduce amprenta de carbon, dar să nu uitam că bateriile conțin și materiale considerate prețioase, cum sunt litiul și cobaltul. Vor fi recuperate și refolosite, mai ales că se așteaptă ca cererea de baterii să crească de zece ori până în 2030. Noile reglementări vor fi introduse treptat din 2024, timp de trei ani și jumătate.

Sursa: Pro TV

 

Publicitate
banner we radio