
În aprilie începe programul „Educația și conștientizarea publicului privind protecția mediului”. Ministrul Tánczos Barna: „Încurajez ONG-urile să depună proiecte”
Autoritățile locale și ONG-urile pot depune, începând din data de 3 aprilie, proiecte de mediu care vizează educarea și conștientizarea populației cu privire la protecția naturii. Ministerul Mediului a alocat în acest an un buget de 150 de milioane de lei, sumele urmând să finanțeze proiectele derulate în parteneriat cu unitățile de învățământ și autoritățile locale.
La începutul lunii, Ministrul Tánczos Barna a declarat, într-o conferinţă de presă susținută la Sfântu Gheorghe, că în cadrul programului vor putea fi depuse proiecte care vizează pădurile, gestionarea deșeurilor, calitatea aerului, precum și activități de conștientizare-educare, pregătire profesională sau programe pentru adulți și pentru copii, fiecare proiect urmând să poată obține finanțări de cel mult 500.000 de lei.
„Conștientizarea problemelor de mediu se bazează pe cunoașterea resurselor naturale, a rolului acestora și a impactului diferitelor activități umane asupra mediului. Cel mai important rol în atingerea acestui obiectiv îl are educația copiilor, nu doar prin lecții teoretice, ci și prin programe interactive. De aceea, anul acesta am alocat un buget de 150 de milioane de lei, din care finanțăm proiectele ONG-urilor, derulate în parteneriat cu școli și autorități locale. Cererile de finanțare pot fi depuse prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziție de către AFM. ONG-uri, nu ratați ocazia, vă încurajez să depuneți proiecte!”, a transmis ministrul Tánczos Barna într-o postare pe Facebook.
Ministerul Mediului a inițiat mai multe proiecte și programe în vederea combaterii fenomenului abandonării deșeurilor, inclusiv de educare a populației, pornind din școli – prin programul național „Săptămâna verde”, lansat în acest an, și pentru care săptămânile trecute a fost alocat un buget de 100 de milioane de lei.
Pe lângă aceste programe, Ministerul Mediului a implementat anul trecut un sistem de trasabilitate pentru combaterea traficului și preîntâmpinarea abandonării deșeurilor aduse din alte țări.
Amintim că în cadrul conferinței care a avut loc la începutul lunii la Sfântu Gheorghe, ministrul Mediului și comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu au lăudat autoritățile județene pentru „gestionarea exemplară” a deșeurilor, comparativ cu alte județe din țară.
Ministrul Tánczos Barna a declarat că județul Covasna este pe primele locuri în țară, iar municipiul Sfântu Gheorghe se află pe podium, după Sibiu și Oradea, în ceea ce privește reciclarea, colectarea selectivă și gestionarea deșeurilor biodegradabile. Cu toate acestea, ministrul a precizat că încă există comunități unde, în lipsa unei educații de mediu, nu se acordă suficientă atenție gestionării deșeurilor, iar populația continuă să arunce gunoaie la voia întâmplării, în natură.
La rândul său, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Aurelian Păduraru, a declarat că autoritățile publice locale din județul Covasna au înțeles foarte bine rolul pe care îl au în gestionarea deșeurilor, dovedind că soluțiile legislative și administrative existente funcționează. Acesta a mai precizat că în a doua jumătate a anului trecut, autoritățile de Mediu și Ministerul de resort au făcut demersuri în vederea modificării legislației privind regimul deșeurilor, iar pentru persoanele fizice depistate că încalcă legislația de mediu „amenzile sunt deosebit de mari”.
(Ioana Ardeleanu)