Ştiri locale

În 10 mai începe recensământul general agricol în peste 33.000 de exploatații din județul Covasna

Un număr de 33.300 de exploatații agricole din județul Covasna vor intra, începând cu data de 10 mai, în procesul de recenzare, în cadrul Recensământului General Agricol 2020, numărul acestora fiind cu aproape 20.000 mai mic față de anul 2010.    

Coordonatorul comisiei județene a Recensământului, Lőrinczi Ferenc, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că în acest proces vor fi implicați direct 205 recenzori, îndrumați de 45 recenzori-șefi, dar și specialiști din cadrul Direcției Agricole Covasna și Direcției Județene de Statistică Covasna.

Publicitate

Recensământul va avea loc până în data de 31 iulie, și vor fi înregistrate exploatațiile în care se desfășoară activități agricole, indiferent de statutul lor juridic (activităţi agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole/şi sau deţinerea de animale care obţin produse agricole, şi/sau păstrează suprafeţe în bune condiţii agricole şi de mediu)

„La nivelul județului Covasna, în perioada 10 mai – 31 iulie, vor intra în procesul de recenzare exploatațiile agricole deținute de persoane fizice atât din județul Covasna, cât și din afara județului. Vor fi vizitate de recenzori, iar proprietarii acestora, sau șefii exploatațiilor vor fi intervievați pe tema suprafețelor agricole, utilizarea fermelor pe care le-au dezvoltat. La nivelul județului Covasna vor fi recenzate circa 33.300 de exploatații agricole, grupate în 45 de secții și 205 sectoare. La recensământul din 2010 care au fost recenzate în jur de 55.000 de exploatații, dar cu noua cerere a Uniunii Europene, vor fi recenzate doar exploatațiile agricole care au suprafețe de peste 15 ari și au efective de animale, celelalte nu, deci este o scădere de aproape de 20.000 de exploatații față de 2010”, a precizat Lőrinczi Ferenc.

Amenzi între 1.000 și 5.000 de lei pentru furnizarea de date eronate sau refuzul de participare  

În cadrul recensământului vor fi colectate informații generale privind exploataţiile agricole, modul de utilizare a terenului, efectivele de animale, adăposturile pentru animale, gestionarea dejecţiilor animaliere, agricultura ecologică, persoanele care au lucrat în agricultură, respectiv dezvoltarea rurală, care vor evidenția schimbările survenite de la Recensământul Agricol 2010.

Potrivit legii, obstrucționarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ, în efectuarea înregistrărilor și controlul datelor care fac obiectul cercetării statistice, respectiv refuzul furnizării informațiilor prevăzute în chestionar, furnizarea de date şi informații eronate sau incomplete constituie contravenție și se sancționează cu amenzi de la 1.000-5.000 lei.

„Nu toate exploatațiile vor fi recenzate, ci doar cele care au peste 15 ari. Anul trecut, fiecare UAT a făcut sectorizarea, în care au intrat numai acele exploatații care utilizează sau au terenuri de peste 15 ari de grădini familiare, iar baza este utilizarea terenurilor. Dacă o persoană are un teren, dar este dat în folosință altcuiva, terenul acela va fi recenzat la utilizator (…) Dacă o unitate are mai multe puncte de lucru, totul se recenzează la un loc, în vreme ce în 2010 se recenza separat pentru fiecare locație”, a mai explicat Lőrinczi Ferenc.

Recensământul se va desfășura pe bază de interviu față în față, cu fiecare șef de exploatație agricolă, indiferent de personalitatea juridică, prin intermediul unui chestionar electronic instalat pe o tabletă, și nu va fi impusă prezentarea unor documente justificative.

Datele și informațiile individuale corectate cu ocazia recensământului sunt confidențiale și vor fi utilizate numai în scopuri statistice.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio