Ştiri locale

Impactul pandemiei asupra gestionării deșeurilor din județul Covasna

Deşi raportat la nivelul colectării selective a deşeurilor de la nivel naţional, gestionarea deșeurilor din județul Covasna a avut rezultate excelente, covăsnenii trebuie să acorde în continuare o atenție sporită selectării corecte a deșeurilor menajere, plastic, hârtie, aluminiu, metal și deșeuri biodegradabile.

Din păcate din cauza consumului, atât producția, cât şi utilizarea și comerțul cu materiale plastice sunt în continuă creștere, iar manipularea și returnarea acestora la economia circulară este o provocare din ce în ce mai mare pentru profesioniștii din domeniu. În județul Covasna, colectarea selectivă a deșeurilor are o tendință de creștere pentru al treilea an consecutiv. În timp ce în anul 2018, un procent de 17% din cantitatea totală de deșeuri generate au fost deșeuri selective, această valoare a ajuns în 2019 la 25%, iar anul trecut la 34,5%.

Publicitate

În ultimul an, din cauza pandemiei de coronavirus, obiceiurile de consum ale populației din județul Covasna au suferit o transformare semnificativă, lucru cu un impact inclusiv asupra gestionării deșeurilor. Ca urmare a măsurilor din stările de urgenţă şi alertă, multe activități s-au mutat în mediul online, iar din cauza restricțiilor privind circulația populației și a închiderii serviciilor din HoReCa, producția de deșeuri a scăzut, dar în acelaşi timp a crescut cantitatea de deșeuri menajere ale populației. Acest lucru a dus la o deteriorare a calității deșeurilor selective și reciclabile și la o creștere semnificativă a cantității de deșeuri menajere depozitate la rampa de gunoi.

Măsurile de protecție epidemiologică, precum şi furnizarea de îmbrăcăminte de protecție, măști, dezinfectanți și dezinfectarea continuă a punctelor de colectare a deșeurilor au generat cheltuieli semnificative companiilor de salubritate din județ. Aceste măsuri au generat costuri suplimentare, în timp ce veniturile au scăzut din cauza încetinirii economiei. Recesiunea economică a dus, de asemenea, la scăderea prețului deșeurilor reciclabile, care şi până acum erau dificil de vândut, dar acum preţurile s-au înjumătăţit sau au devenit chiar imposibil de vândut.

Astăzi, în ciuda faptului că economia pare să repornească, prețurile de pe piață sunt încă sub nivelul din 2019. Este foarte important ca populația să acorde atenție sporită și să selecteze corect deșeurile reciclabile depuse întotdeauna în coșul potrivit (sau în saci). De asemenea, este important ca aceste recipiente să fie curate, sticlele PET să fie întotdeauna clătite, hârtia și cartonul să fie pliate pentru reducerea dimensiunilor iar acolo unde este posibil, deșeurile biodegradabile să fie depozitate separat, deoarece acestea pot fi folosite pentru producerea compostului la Centrul de tratare a deșeurilor de la Leț.

Deși cantitățile de colectare selectivă cresc de la un an la altul, județul Covasna este încă departe de obiectivele de colectare selectivă de 60% planificate pentru anul  2020. Analizând compoziția deșeurilor care intră la Depozitul de la Leț, observăm că 12% din deșeurile menajere conțin deșeuri selective, iar cantitatea de deșeuri verzi și biodegradabile este foarte mare – aproximativ 60%. De aceea facem un apel la locuitorii județului ca și în viitor să acorde o atenție deosebită selectării corecte a deșeurilor, întrucât suntem responsabili nu numai pentru curățenia localităților noastre, cât și pentru mediul lăsat urmașilor noștri!

Cantităţile colectate selectiv la nivelul municipiilor și orașelor din judeţul Covasna în luna martie 2021

LocalitateaDeșeuri selective Deșeuri biodegradabile
Sfântu Gheorghe202,34 tone358,88 tone
Tărgu Secuiesc49,05 tone68,76 tone
Covasna21,84 tone14,36 tone
Întorsura Buzăului12,94 tone39,22 tone
Baraolt23, 34 tone14,02 tone

Publicitate
Publicitate
banner we radio