Ştiri locale

Impactul negativ al epidemiei este simțit din plin în turismul covăsnean: rezervările pentru martie şi aprilie au scăzut la zero

Din cauza restricțiilor în vigoare privind organizarea evenimentelor și a stării de urgență decretate, organizatorii au decis să amâne Gala Visit Covasna, care va fi organizată la o dată ulterioară. „În timp ce specialiștii din domeniul turismului se pregăteau pentru un an de succes, acum ei semnalează că acest sector a fost practic doborât de epidemia provocată de coronavirus”, ne-a atras atenția vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, declarând că s-a efectuat un sondaj preliminar privind impactul coronavirusului asupra turismului în județul Covasna.

„Anul acesta ne-am așteptat la cel mai mare număr de turiști din ultimele trei decenii, deoarece numărul celor care ne-au vizitat în lunile ianuarie și februarie a fost cu 30% mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent. În această situație de criză, provocată de epidemie, cei care lucrează în domeniul turismului au ajuns să fie zilnic puși în fața unor noi provocări, urmând să se ajungă la un blocaj complet. Cei mai afectați vor fi cei din industria hotelieră, industria alimentației publice și organizatorii de evenimente. Situația a devenit dramatică de la un moment la altul, rezervările făcute în județ au scăzut practic la zero pentru lunile martie și aprilie, iar sezonul estival este incert. Scăderea numărului de turiști poate duce la pierderea locurilor de muncă peste noapte, pentru mulți oameni, iar acest lucru ar putea însemna un pericol pentru traiul multor familii” – a a mai spus vicepreședintele. Grüman Róbert a mai vorbit și despre faptul că UDMR a elaborat un pachet de recomandări pentru abordarea consecințelor economice ale pandemiei de coronavirus, prioritatea Uniunii fiind sprijinirea oamenilor și a familiilor, respectiv protejarea locurilor de muncă în criza economică cauzată de pandemie.

„Având în vedere diversitatea serviciilor legate de turism, nu există o soluție unică pentru toate activitățile, dar este esențial să încurajăm menținerea a cât mai multor angajați și să susținem compensarea veniturilor pierdute ale restaurantelor și hotelurilor. Încurajăm pregătirea activă cu o varietate de pachete promoționale atractive, pentru a relansa industriei în perioada post-criză. În vederea sprijinirii dezvoltării turismului intern, propunem dublarea valorii tichetelor de valoare acordate angajaților în anii 2020 și 2021” – a explicat Grüman Róbert, prezentând o parte din pachetul de propuneri care vizează turismul, subliniind că și Consiliul Județean solicită, de asemenea, punerea în aplicare a propunerilor făcute de UDMR. Vicepreședintele a mai adăugat că susținerea întreprinderilor din domeniul turismului se poate realiza printr-o cooperare eficientă între guvern, administrațiile locale și sectorul turistic.

După trecerea pandemiei, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului din Județul Covasna va lansa o campanie de promovare a turismului, contribuind astfel la stimularea turismului intern. Gala Visit Covasna era programată pentru data de 26 martie, scopul evenimentului fiind de a premia specialiștii din domeniul turismului, dar și unitățile de alimentație publică și de cazare, evenimente etc. În perioada votului online au fost exprimate 5.280 de voturi pentru cele 24 de categorii, rezultatele fiind finale după jurizare, iar data galei va fi comunicată ulterior.

(Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna)

Publicitate
banner we radio