
Antal Árpád după 12 ani în funcţia de primar: „Îmi reproşez faptul că pe partea de relaţii interetnice se puteau face mai multe”
Primarul Antal Árpád, care candidează din partea UDMR Covasna pentru al patrulea mandat la Primăria Sfântu Gheorghe, a răspuns joi, într-o conferință de presă, mai multor întrebări legate despre competiţia electorală, dar și despre nereușitele ultimilor 12 ani.
La final de mandat acesta a declarat, printre altele, că a devenit „mai bun” datorită comunității pe care a condus-o, dar și că are semnale din partea locuitorilor orașului că îl vor susține la alegerile locale din 27 septembrie.
Deși nu se află la prima experiență electorală, edilul spune că trăiește emoțiile din ziua alegerilor „până în momentul semnării ultimului proces-verbal din secţiile de votare”.
„Cred că niciodată nu am avut atât de mulţi contracandidaţi, dar cred că este un lucru bun faptul că sunt multe persoane care îşi doresc să conducă acest oraş. Campania electorală este și o posibilitate să aud ideile altor candidați, iar dacă rămân primar și consider că sunt idei bune pot să le pun în practică, și nu mi-e jenă să spun că a fost ideea altcuiva. Nu vreau să pun copyright pe o idee care nu-mi aparține, dar dacă este o idee bună o vom implementa indiferent cine a avut-o. Cred că am în continuare o susţinere destul de mare în oraş şi nu simt că oamenii ar dori o schimbare în acest moment. Emoţii întotdeauna am, la orice competiţie trebuie să ai emoții, eu aşa sunt şi am până în ultima secundă, până se semnează şi ultimul proces-verbal”, a spus primarul.
Alături de el, în cursa pentru șefia Primăriei s-au mai înscris alți 6 candidați: Liviu Comăneci (PNL), Constantin Laurenţiu Teacă (PSD), Tatár Imola (AMT), Rodica Nina Secelean (Pro România), Otto Milik (ALDE), Marius Cojocaru (PMP). Atât printre candidații la Primărie, cât și printre cei la Consiliul Local se numără persoane tinere, lucru care în opinia edilului este o oportunitate de a reclădi de la zero domeniile în care „nu s-a construit suficient de mult”.
„Un primar în funcţie face campanie electorală în fiecare zi”
Edilul declară că nu crede în mitinguri electorale, pe care le numește „demonstrații de forță”, și spune că un primar în funcție face campanie în fiecare zi, de la depunerea jurământului și până la încheierea mandatului: „Nu am făcut şi nu cred în mitinguri electorale, sunt nişte demonstraţii de forţă şi atunci când faci miting electoral dar aduci cu autobuzul oamenii din ţară nu este ceva real. Cred că un primar care este în funcţie nu trebuie să facă o campanie electorală mai mult decât face în restul mandatului, eu fac campanie electorală în fiecare zi de la depunerea jurământului şi până când se termină mandatul, pentru că tot ce fac în fiecare zi este luat în considerare de cetăţeni atunci când merg la vot şi mă votează sau mă refuză”.
„Nu am intrat în politică să fac afaceri, ci după ce am avut afaceri de succes”
Cât despre motivele pentru care locuitorii ar trebui să îl realeagă, acesta spune că experiența în administrația publică centrală și locală, faptul că este un primar tânăr, activ, cu foarte multă energie, dar și cu viziune asupra viitorului orașului, îl recomandă pentru un nou mandat.
„Am condus această comunitate peste anumite momente de criză, pentru că am mai avut crize economice, criză sanitară, şi cred că acest lucru contează foarte mult. (…) Cred că mai ales în perspectiva unor crize care ar putea să apară în perioada următoare, este un atu pe care niciun alt contracandidat de-al meu nu îl are, la fel cum niciun alt contracandidat de-al meu nu are relaţiile pe care le am eu la Bucureşti, la ministere. Știu cum se intră, cum se iese şi de câte ori trebuie să mergi într-un minister ca să rezolvi o problemă. Sunt un primar activ, aproape din două în două săptămâni sunt în Bucureşti unde se iau deciziile, pentru că atât timp cât acest stat este atât de centralizat, un primar nu îşi poate permite să nu fie acolo unde se iau deciziile. Și nu în ultimul rând, am o situaţie financiară solidă, am intrat în politică din afaceri, nu ca să fac afaceri, şi pot să fac politică pentru că am avut nişte afaceri de succes înainte”, mai spune primarul.
Reproşuri şi nereuşite
În ceea ce priveşte reproşurile pe care şi le face după 12 ani în funcţia de primar, Antal Árpád a declarat că pe partea de relaţii interetnice se puteau face mai multe.
„Nu cred că este mai mult vina mea decât vina altora, dar nici nu este alb sau negru. Situaţia probabil este un pic în zona asta gri. Eu cred că se pot face mai multe, şi cred că cu oameni noi se vor putea face mai multe. Până acum în relaţiile interetnice eu mereu am avut parteneri care reprezentau o altă generaţie decât generaţia mea, veniţi din zona aceea socializată în perioada comunisumului. Poate acum vor veni alţi oameni, socializaţi mai mult în perioada post-decembristă, cu alte viziuni. Şi eu am învăţat foarte multe, eu cred că în fiecare zi învăţ ceva, şi în fiecare seară când mă culc îmi doresc ca a doua zi să fiu mai bun decât am fost în ziua precedentă. Am fost şi eu mai tânăr, mai impulsiv poate în unele chestiuni, am fost uneori poate mai energic, în sensul negativ al cuvântului. Deci pe această latură îmi reproşez că n-am reuşit mai multe”, a explicat Antal Árpád.
Antal Árpád a vorbit și despre nereușitele din timpul celor trei mandate, unul dintre marile regrete fiind acela că municipalitatea nu a reușit încă preluarea în patrimoniu a clădirii Oficiului Poştal Sfântu Gheorghe, în vederea reabilitării, iar imobilul monument istoric continuă să se degradeze de la un an la altul.
„Am eşecuri, nu sunt primarul care să spună că am făcut tot ce mi-am dorit. Ne-am propus să obţinem dreptul de proprietate asupra clădirii Poştei și încă nu am reuşit, dar sunt convins că vom reuşi la un moment dat. Zilnic trec cel puţin o dată prin faţa acelei clădiri şi întotdeauna am aşa, o durere, mi se strânge stomacul că nu am rezolvat problema asta. Casa de Cultură a Sindicatelor este un alt eşec, deși nu pot să spun că am omis ceva şi din cauza asta, dar nu s-a rezolvat şi este o frustrare pentru mine”, spune Antal Árpád.
„Am devenit mai bun datorită comunității”
În ceea ce privește susținerea comunității, acesta spune că are semnale de la locuitorii orașului că nu își doresc un alt primar, și apreciază că în ultimii 12 ani atât comunitatea din Sfântu Gheorghe, cât și Municicpalitatea au avut de câștigat de pe urma „parteneriatului” primar-comunitate.
„Semnalul este că nu îşi doreşte comunitatea o schimbare, ci să mergem mai departe împreună. Am spus de foarte multe ori: eu cred că în această relaţie primar-comunitate, noi am scos unii din alţii lucruri bune, am devenit mai bun datorită acestor oameni şi comunitatea a devenit mai bună sub conducerea mea, dacă se poate spune aşa. Cred că atunci când lucrurile merg bine în proporţie de 80% şi când 85,5% dintre cetăţeni spun că acest oraş s-a dezvoltat, este un feedback destul de ok, şi atunci când peste 80% spun că ţara merge într-o direcţie rea iar 70% spun că oraşul merge într-o direcţie bună înseamnă ceva. Sunt divergenţe, nu spun că nu, şi în familie mai sunt, dar nu te desparţi pentru că soţul nu taie iarba în grădină”, a încheiat edilul.
Locuitorii din Sfântu Gheorghe pot urmări evoluția orașului și realizările din ultimii 12 ani ale edilului pe site-ul www.antalarpad.ro.
Antal Árpád s-a născut pe 10 august 1975, în localitatea brașoveană Rupea, dar încă de când avea câteva luni s-a mutat cu familia la Sfântu Gheorghe. A crescut aici, a absolvit Colegiul „Székely Mikó”, iar apoi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Administrație Publică și Științe Politice, fiind de profesie sociolog.
Începând cu 2004 a fost deputat în Parlamentul României, iar în 2008 a câștigat primul mandat de primar al municipiului Sfântu Gheorghe.
La alegerile locale precedente, edilul a câștigat peste 73% din voturile electoratului.
(Ioana Ardeleanu)