Ştiri

IKEA analizează trei posibile locaţii pentru a deschide un magazin în Braşov

Compania suedeză IKEA analizează trei posibile locaţii pentru a pătrunde pe piaţa braşoveană, potrivit unor surse din piaţă, citate de bzb.ro.

După ce discuţiile dintre proprietarii Macro Mall şi cei de la Casa Rusu au picat, pe fir ar fi intrat suedezii de la IKEA, interesaţi de deschiderea unui magazin de dimensiuni medii la Braşov.

Publicitate

Macro Mall, primul mall din Braşov, are o suprafaţă închiriabilă de peste 7.700 de metri pătraţi şi a fost deschis în 2005, în urma unor investiţii de opt milioane de euro realizate de compania AWG Macro. AWG Macro era deţinută, potrivit ultimelor informaţii, de Aliosa Wagner, un cetăţean german de origine română, şi de olandezul Gerard Heinen, care controlează compania filipineza Neoart Corp, cea care a produs, printre altele, decorurile pentru filmul Jurassic Park al lui Steven Spielberg. De altfel, la decorarea centrului comercial au fost folosite o parte din decorurile utilizate chiar în filmul Jurassic Park. În 2006, firma a vândut centrul comercial cu 19 milioane de euro către fondul britanic de investiţii Carpathian. Britanicii au vândut în toamna lui 2011 cu doar un milion de euro centrul comercial Macromall Braşov unei „căsuţe poştale” din Cipru.

O altă locaţie analizată de suedezi este amplasată în noul proiect de regenerare urbană Coresi, suedezii urmând, probabil, dacă aleg această locaţie, să cumpere teren de la Immochan România, compania care a cumpărat în 2012, cu 25 de milioane de euro,  peste 100 de hectare de la Flavus Investiţii, compania care achiziţionase platforma Tractorul cu 82 de milioane de euro în urma falimentului producătorului braşovean de tractoare.

Cea de-a treia locaţie analizată se află în spatele clădirii de birouri Braşov Business Park, aici negocierile purtându-se fie cu belgienii din grupul Vlerick, cei care au construit imobilul, fie cu Dan Cămârzan, cel care a cumpărat suprafeţe de teren în zonă înainte de apariţia crizei. Totuşi, Cămârzan pare prins mai mult în proiecte rezidenţiale decât în cele de retail, motiv pentru care este puţin probabil ca tranzacţia să îl vizeze.

În ultimii ani s-a mai vorbit de alte două posibile locaţii pentru un viitor magazin IKEA. Una dintre acestea este fosta fabrică Fartec, unde cei de la Alphaville îşi vor muta „teatrul de operaţiuni” după finalizarea proiectelor din Răcădău. Acolo ar fi trebuit să fie construit şi centrul comercial Korona Mall, dar polonezii de la Echo Investments au decis să nu continue mirajul mall-ului după aproape zece ani de încercări de a-l realiza. O altă locaţie analizată era în apropierea magazinului Hornbach. Se pare, însă, că şi această pistă a fost abandonată de suedezi.

Deocamdată, reprezentanţii IKEA România nu au comentat informaţiile obţinute.

Suedezii de la IKEA au investit circa 200 milioane de euro în România în cei şapte ani de la intrarea pe piaţă. Cea mai mare investiţie realizată până acum aici a fost achiziţia în vara lui 2015 a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 milioane de euro. Grupul suedez şi-a extins activitatea şi pe sectorul imobiliar. În 2010, divizia imobiliară a grupului Inter IKEA a cumpărat terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din Bucureşti, pentru care a plătit 34,6 milioane de euro. Un an mai târziu compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 milioane de euro. Pe cele două loturi se dezvoltă birouri şi locuinţe.
Anul trecut, compania i-a plătit circa 24 milioane de euro lui Teia Sponte, fost vicepreşedinte al echipei Steaua Bucreşti, pentru terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoşoaia. Cumpărătorul vrea să construiască aici un proiect mixt, predominant rezidenţial. IKEA este printre puţinele grupuri care îşi permit să se extindă din surse proprii, nefiind nevoit să se îndatoreze.

Publicitate
banner we radio