Ştiri locale

Hipoterapie pentru copiii cu autism, la Centrul ecvestru de la Câmpul Benedek

Centrul ecvestru de la Câmpul Benedek, înfiinţat de Primăria Sfântu Gheorghe şi administrat de Asociaţia Vadon, dispune de doi cai pentru hipoterapie, fiind folosiţi, printre altele, pentru recuperarea copiilor cu autism.

Conducerea Vadon a precizat că săptămâna trecută a organizat, împreună cu Asociaţia MIND AUT, o tabără de aventură pentru copii cu autism, printr-un proiect finanţat de Primăria Sfântu Gheorghe, în cadrul căreia aceştia au beneficiat de terapie asistată de cai.

„Copiii cu tulburare din spectrul autist au nevoie de foarte multe ore petrecute în terapii de dezvoltare individuală pentru a învăţa şi a primi stimularea necesară specifică fără de care recuperarea lor este foarte puţin probabilă. Deseori, aceste terapii înseamnă ore lungi petrecute în cabinete psihologice, cabinet de logopedie, în săli de clasă. Terapia asistată de cai îi ajută pe copii să fie mai sociabili, mai siguri de ei însişi şi mai relaxaţi. Pe lângă terapia asistată de cai, copiii au avut parte de activităţi distractive în aer liber: excursie, căutare comori, activităţi prin joc şi activităţi creative: lucru manual şi activităţi de terapie prin muzică. (…) În prezent, Centrul Ecvestru Vadon are doi cai care pot fi folosiţi ca şi co-terapeuţi în terapia asistată de cai, pentru că animalul trebuie educat şi antrenat astfel încât copilul şi psihoterapeutul să fie în maximă siguranţă. Tabăra a fost prima ediţie anul acesta, iar organizatorii doresc să continue şi anul următor acest eveniment încheiat cu succes, iar până atunci se vor continua activităţile de terapie asistată de cai”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Asociaţiei Vadon.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei MIND AUT, la această tabără au participat 16 copii cu vârste cuprinse între 4 şi 10 ani, iar activităţile s-au desfăşurat cu ajutorul a 8 terapeuţi şi psihologi, 6 voluntari şi 2 instructori de echitaţie.

„După 5 ani de la înfiinţarea asociaţiei, pornind de la un singur gând, să venim în sprijinul unui părinte de a-şi permite să continue terapiile de dezvoltare în beneficiul copilaşului diagnosticat cu autism, am ajuns şi în momentul în care ne-am format o echipă specializată, cu experienţă, ce ne vine în ajutor cu idei şi dorinţa de a face fapte bune prin proiectul Tabăra de aventură pentru copii cu autism 2023 şi pentru alte 16 familii, care au beneficiat gratuit de această tabără. Astfel, prin această tabără ne-am dorit să oferim vacanţă copiilor, prin activităţi distractive, în aer liber, în apropierea naturii şi a animalelor, oferindu-le posibilitatea de a învăţa într-un mod distractiv, experienţa de a interacţiona într-un grup şi de a crea într-un grup, creşterea capacităţilor lor de funcţionare adaptivă în mediu, posibilitatea de a trăi experienţe pozitive, dezvoltarea abilităţilor de a interacţiona şi de a se juca cu plăcere cu o altă persoană. (…) A fost o săptămână plină de cunoştinţe noi, atât pentru noi, ca specialişti, cât şi pentru copilaşi, ne-am bucurat că îi putem privi într-un context cu totul diferit în diverse activităţi, ceea ce într-o sală de lucru sau la masa de lucru este imposibil, vreme bună, zâmbete şi voie bună”, au mai scris reprezentanţii MIND AUT.

Centrul ecvestru de la Câmpul Benedek, inaugurat în iunie 2015, a fost construit pe un teren de aproape patru hectare aflat la ieşirea din municipiul Sfântu Gheorghe spre localitatea Vâlcele şi dispune de un manejul acoperit, putând, oferi amatorilor de echitaţie posibilitatea de a practica acest sport pe tot parcursul anului.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio