Ştiri locale

Harghita şi Covasna, pe ultimele locuri în ceea ce priveşte prezenţa la vot

Peste 19 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne duminică, de la ora 7:00, pentru a-şi alege primarii, consilierii locali şi judeţeni şi preşedinţii de consilii judeţene, procesul de votare urmând să se desfăşoare în condiţii foarte stricte, impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19.

În judeţul Covasna, aproape 182.000 de persoane înscrise în Registrul electoral sunt așteptate duminică să își exprime votul, iar dintre acestea, circa o treime vor vota la Sfântu Gheorghe.

În sălile de vot vor avea acces cel mult cinci alegători în același timp, care vor trebui să se dezinfecteze pe mâini și să poarte mască de protecție. În plus, se recomandă ca fiecare persoană să semneze lista de prezență cu pixul personal.

În judeţul Covasna au fost amenajate 214 secţii de votare, dintre care 50 la Sfântu Gheorghe și 14 în municipiul Târgu Secuiesc.

Conform datelor oficiale comunicate de Biroul Electoral Central, până la ora 9, prezenţa la urne a fost cea mai slabă în judeţele Covasna şi Harghita, puţin peste 2% dintre alegătorii înscrişi pe liste.

La Alegerile locale 2020, care au loc astăzi, 27 septembrie, alegătorii vor merge la urne pentru a-i vota pe cei care vor conduce administrația  din localitățile în care locuiesc. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00. Alegătorii își pot exprima dreptul la vot până la ora 21:00, oră la care toate secțiile se închid. Pentru a-și putea exprima votul la alegerile locale, pe cetățenii trebuie să meargă la secțiile la care sunt arondați și să aibă la ei acte prin care să-și dovedească identitatea.

Alegătorii care se vor prezenta la urne vor trebui să poarte mască de protecție în cabina de vot. În cazul în care au uitat masca acasă, autoritățile le pun la dispoziție în secția de votare unde va fi și dezinfectant.

Publicitate