Ştiri

Guvernul a stabilit data alegerilor parlamentare

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 11 decembrie. Decizia a fost luată de Guvern în ședința de astăzi.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunţat că alegerile parlamentare vor fi organizate pe data de 11 decembrie, urmând ca actul normativ care stabileşte detaliile să intre în vigoare la data de 12 septembrie.

Publicitate

\”S-a format o majoritate care susţine această dată, PNL, UDMR, PMP şi UNPR. Susţineau data de 4 decembrie doar PSD şi ALDE\”, a explicat Iolu motivele pentru care s-a ales data de 11 decembrie.

Premierul Dacian Cioloș anunțase că Guvernul stabilește în cursul acestei săptămâni data la care vor avea loc alegerile parlamentare, după ce a discutat cu liderii partidelor în privința datei scrutinului. PSD a cerut alegeri pe 4 decembrie, în cea de-a cincea zi a vacanței dintre Sf. Andrei și Ziua Națională (3 și 4 decembrie sunt zile de week-end). PNL a cerut alegeri pe 11 decembrie, pentru ca electoratul să nu fie plecat din zonele unde votează pe parcursul vacanței de aproape o săptămână.

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a anunțat săptămâna trecută că liberalii doresc organizarea alegerilor parlamentare la 11 decembrie pentru că vacanța de Ziua Națională ar determina o prezență mică la vot.

Vasile Blaga este de părere 4 decembrie, data preferată de cei de la PSD pentru desfășurarea scrutinului, coincide cu o serie de zile libere – Sfântul Andrei, 1 și 2 decembrie, de Ziua Națională -, la care se adaugă pregătirile de Moș Nicolae, ceea ce ar determina o absență considerabilă la urne.

La rândul lor, cei de la PSD au invocat tot temerea că lumea ar lipsi de la urne, dar pentru 11 decembrie. Liderul formațiunii, Liviu Dragnea, a declarat zilele trecute că PSD nu este de acord cu această dată, pentru că ar putea fi frig și lumea să nu se prezinte la vot.

Ultimele alegeri parlamentare, în 2012, au avut loc la 9 decembrie, fiind, la vremea aceea, preferată această dată de către Guvernul USL, condus de Victor Ponta, pentru a nu se suprapune cu vacanța de 1 Decembrie și de Sf. Andrei.

Potrivit legii, Guvernul este cel care stabilește data alegerilor. Astfel, Dacian Cioloș a anunțat că le-a propus partidelor să aleagă între 27 noiembrie, 4 decembrie și 11 decembrie. Premierul are o serie de discuții cu liderii partidelor, iar săptămâna viitoare ar urma să anunțe data la care vor avea loc alegerile parlamentare.

27 noiembrie ar fi o dată care ar fi cuprinsă în interiorul mandatului actualei legislaturi.

Cei de la PSD l-au acuzat pe prim-ministrul Cioloș că ar favoriza PNL în intenția sa de a organiza alegeri parlamentare la 11 decembrie.

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio