Ştiri

Guvernul reduce acciza la ţigări. Ce se va întâmpla cu preţurile, de la 1 aprilie

Acciza specifică la țigări va scădea de la 1 aprilie, de la 334,17 lei la 329,222 /1.000 de țigarete.

Prețul țigărilor va rămâne însă constant în acest an și nu va scădea, în pofida ordinului ministrului Finanțelor de reducere a accizei. Motivul, conform Profit.ro: Guvernul a convenit încă de acum doi ani cu industria tutunului să compenseze efectul reducerii TVA asupra încasărilor la buget cu o majorare a nivelului accizei totale la țigarete, încă din prima zi a fiecărui an (2016, respectiv 2017). Pentru influențarea prețului este necesară modificarea accizei totale, nu a uneia dintre cele două componente ale sale, acciza specifică sau cea ad valorem.

Astfel, acciza totală la tutun a crescut de la 1 ianuarie 2017 de la 430,71 lei/1000 țigarete la 435,58 lei/1000 țigarete, pentru a compensa efectul negativ adus bugetului de stat de diminuarea cotei de TVA de la 20% la 19% în 2017. Cu alte cuvinte, ieftinirea cu aproximativ 1% antrenată de TVA a fost acoperită integral cu scumpirea cu 1,13% (sau 10 bani pe pachet) a accizelor.

Scăderea de acciză specifică (parte, alături de acciza ad valorem, a accizei totale) cuprinsă în ordinul ministrului nu este o decizie arbitrară a acestuia, ci o obligație prevăzută de Codul Fiscal.

Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal de 14% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum.

Acciza specifică exprimată în lei/1.000 de țigarete se determină anual, pe baza prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem și a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în Codul Fiscal.

Potrivit ministerului de finanțe, prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul aferent anului 2016, calculat în conformitate cu prevederile Codul fiscal, a fost de de 15,194 lei/pachet.

Pentru micșorarea sau majorare prețului unui pachet de țigări este necesară modificarea accizei totale, care însă va rămâne la același nivel de la 1 aprilie 2017 (data la care ar fi trebuit modificată, dacă era cazul) pentru că în ultimul an România nu a traversat o perioadă inflaționistă.

Pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie 2017, Codul Fiscal precizează că acciza totală pentru țigarete este de 435,58 lei/1.000 țigarete, acciza minimă este de 422,51 lei/1.000 țigarete, iar acciza specifică se determină pe baza accizei totale și a accizei ad valorem calculate prin aplicarea procentului legal asupra prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul aferent anului 2016

Nivelul accizelor pentru țigarete se actualizează anual, începând cu data de 1 aprilie, cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Actualizarea nu se aplică însă în perioade deflaționiste (în cazul în care în ultimele 12 luni are loc scăderea prețurilor de consum, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare). Acesta este situația din acest an.

Publicitate
banner we radio