Ştiri

Guvernul pregăteşte taxe pentru autostrăzile din România

Guvernul pregăteşte taxarea şoferilor care circulă pe puţinele autostrăzi din România, anunţă ministrul Finanţelor publice Eugen Teodorovici. O echipă comună cu Ministerul Transporturilor lucrează la stabilirea tarifelor, iar banii obţinuţi vor fi destinaţi întreţinerii infrastructurii.

Ministrul Finanţelor publice Eugen Teodorovici avertizează că s-ar putea introduce taxe pentru autostrăzile din România, din care să se întreţină infrastructura rutieră, la fel ca în alte ţăro europene.

Publicitate

„Sistemul acesta de operare trebuie să fie undeva pus în seama unui privat. Uitaţi-vă la câte activităţi trebuiesc derulate, fie de reparaţie de drumuri, fie de întreţinere şi aşa mai departe, iarnă-vară. Ştiţi foarte bine că în afara ţării sunt aplicate astfel de mecanisme”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o emisiune la TVR 1.

„Pentru podul de peste Dunăre, nu se plăteşte trecerea pe el?! Afară nu se plăteşte nicio taxă pentru trecere de pod sau autostradă?! Aşa se întreţin drumurile, infrastructura aşa se întreţine. Cum de unde se întreţine ea? Bani de unde?”, spune Teodorovici.

Acesta a mai adăugat că Ministerul Transporturilor va propune cuantumul taxei, iar Ministerul Finanţelor o va aviza, fiind constituită deja o echipă de lucru comună.

Lucrările de construcţie la podul peste Dunăre de la Tulcea, care se ridică la o valoare de 500 de milioane de euro, vor începe la sfârşitul acestui an, a anunţat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

„Este proiectul făcut de consultant, s-a depus deja la Compania de Autostrăzi sau cum îi spune numele, că se tot schimbă. Ba chiar au făcut cerere să înceapă mai devreme lucrarea faţă de calendar”, a declarat Teodorovici, care a mai precizat că, atât din ţară, cât şi la Comisia Europeană, se încearcă stoparea acestui mare proiect din interese locale.

„De ce credeţi că acest pod nu s-a făcut de ani de zile? De peste 20 şi ceva de ani de zile, vorbeşte lumea despre acest pod… Pentru că sunt unii care au interese locale acolo. Şi atât de meschine sunt interesele acestor oameni, politicieni, din păcate…”, a adăugat Teodorovici.

 

Publicitate
banner we radio