Ştiri

Guvernul interzice pungile din plastic subţire cu mâner

Guvernul a interzis, prin proiect de lege, introducerea, din vara anului viitor, pe piața națională și comercializarea, din 2019, a pungilor de transport din plastic subțire cu mâner. Este vorba de pungile subțiri care nu pot fi reutilizate, autoritățile obligându-i astfel pe comercianți să pună pe piață pungi, chiar și de plastic, dar reutilizabile, în vederea reducerii deșeurilor de plastic și evitării unor sancțiuni din partea Comisiei Europene. Proiectul trebuie avizat și de Parlament.

În ianuarie, România a fost pusă în întârziere cu privire la depășirea termenului de transpunere al directivei, primul pas din procedura de infringement, care se poate solda cu sancțiuni financiare impuse de Curtea de Justiție.

Astfel, conform deciziei Guvernului și în lipsa unor modificări în Parlament, începând cu 1 iulie 2018 va fi interzisă introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner. Începând cu 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner va fi interzisă. Conform proiectului de lege, interdicția vizează pungile de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni.  Pe lângă interzicerea pungilor de plastic subțiri, proiectul stabilește că operatorii economici care introduc pe piață ambalaje trebuie să respecte, la fabricarea de ambalaje, cerințele esențiale privind caracterul reutilizabil al ambalajelor.

Mai mult, comercianții vor trebui să aplice, pentru orice tip de ambalaj pentru transport, sistemul depozit, prin care clienții au dreptul să returneze ambalajul în schimbul unei sume pentru acesta. Firmele vor fi obligate să informeze consumatorii asupra sistemului de colectare și returnare a valorii de depozit plătită pentru acestea.

Proiectul de lege prevede totodată că operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile și operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligați să organizeze un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile și a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali.

Publicitate
banner we radio