Ştiri

Guvernul a decis: 13 august, zi de doliu naţional în memoria Reginei Ana

Guvernul a acceptat solicitarea Casei Regale privind depunerea trupului neînsuflețit al Reginei Ana la Palatul Regal și declară 13 august zi de doliu național. Totodată, în aceeaşi zi vor avea loc funeraliile Reginei la Mănăstirea Curtea de Argeş, scrie Digi24.

Ceremonia de înmormântare a Reginei Ana va avea loc pe 13 august la Mănăstirea Curtea de Argeş, acolo unde îşi dorm somnul de veci şi predecesorii regelui Mihai. Sunt programate două slujbe, una în rit catolic la Bucureşti şi una în rit ortodox la Curtea de Argeş.

Publicitate

Casa Regală a anunţat programul funeraliilor Reginei Ana, iar, potrivit acestuia, sicriul urmează să fie adus în ţară marți, 9 august, la ora 15.15 pe Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş, unde va rămâne până miercuri, 10 august.

Miercuri, în cursul serii, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces. Joi, 11 august, și vineri, 12 august, de la ora 8,00 la ora 22,00, toți cei care vor dori să-i aducă un ultim omagiu Reginei vor putea veni la Palatul Regal. Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc.

Ele vor fi aşezate în grădină ori pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. Casa Regală cere ținute corespunzătoare – participanții în culori închise să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase, de niciun fel; să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani. Sâmbătă, 13 august, la ora 10,55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului. Va avea loc o ceremonie religioasă și accesul publicului va fi liber. Apoi, cortegiul funerar va pleca la Curtea de Argeș. Sâmbătă, la ora 15,00, va avea loc slujba de înmormântare în Pronaosul Noii Catedrale, care nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Publicitate
Publicitate
banner we radio