Ştiri

Guvernul alocă milioane de euro pentru ca elevii maghiari să înveţe limba română

Guvernul României, din care face parte și UDMR, va aloca sume de bani pentru ca elevii de etnie maghairă să învețe mai bine limba română. Este ştiut faptul că performanțele elevilor de etnie maghiară sunt, an de an, slabe la examenul de limba română de la Evaluarea Națională.

“Este pentru prima dată când finanţăm un proiect în care toate minorităţile naţionale sunt incluse şi prin care dorim să ajutăm învăţarea limbii române de către aceste minorităţi. Proiectul are o valoare de 9 milioane de euro… Prin acest proiect vom oferi cursuri de specializare, training, pentru 6.190 de profesori, de dascăli care predau limba română pentru minorităţile naţionale, pentru că deşi avem o nouă lege a educaţiei, din păcate observăm că mai ales în cazul copiilor care vorbesc doar în clasa de limba română româneşte, vedem că din păcate competenţele de comunicare nu sunt suficient de bine dezvoltate şi în fiecare an când trebuie să avem rezultatele la bacalaureat, de exemplu, întotdeauna ne facem probleme că iarăşi comunitatea maghiară sau copiii care învaţă la şcolile maghiare nu obţin rezultate la fel de bune la limba română cât de bune obţin la matematică sau la limba maghiară“, a declarat Hegedus Csilla, secretarul de stat din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Publicitate

Proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) a fost de 76,90% (94.629 de candidați la Examenul de Evaluare Națională.

În județele cu un număr mare de etnici maghiari, elevii au întâmpinat mari dificultăți la proba de limba română.

42,6% dintre elevii din județul Covasna au luat sub nota 5 la examenul de limba română. Peste 73% din locuitorii județului s-au declarat maghiari.

44,5% dintre elevii din județul Harghita au luat sub nota 5 la examenul de limba română. Populația județului este constituită din 82,89% etnici maghiari și 15,94% români.

În Harghita, Covasna sau Târgu Mureș, mii de elevi de etnie maghiară au luat note foarte mari la limba maternă și unele sub 5 la limba română în cadrul probelor susținute la examenul de Evaluare națională.

“Important este că vom ţine aceste cursuri, vom încerca pe un grup de 370 de copii să vedem dacă metodele noi funcţionează şi iarăşi pentru prima dată în România, eu i-am rugat pe cei care au scris proiectul, respectiv Ministerul Educaţiei, să încerce să facă jocuri pentru telefon sau calculator în limba română. Pentru că ce vedem: copiii noştri vorbesc mai bine limba engleză decât vorbesc în limba română, tocmai pentru că se uită la filme în limba engleză, se joacă pe calculator cu jocuri în limba engleză“, a mai spus Hegedus Csilla.

Publicitate
banner we radio