Info Trafic

Guvernul a modificat ordonanța privind testul antidrog pentru șoferi

Guvernul a modificat în ședința de joi ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră, a anunţat premierul Marcel Ciolacu. În situaţia în care rezultatul testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi.

Ordonanța de urgenţă privind siguranţa rutieră a fost modificată în privința testelor antidrog, a anunțat ministrul de Interne Cătălin Predoiu joi, la finalul ședinței de guvern.

„În primul rând, ordonanța instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elibereze analizele toxicologice prin care să evidențieze prezența sau nu a alcoolului și substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drug test sau care au refuzat testarea.

A doua modificare importantă este că la expirarea termenului de 72 de ore, în cazul în care rezultatul nu sosește de la laborator, persoanei respective i se restituie permisul.  Există și o a treia modificare importantă, care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală”, a declarat Cătălin Predoiu la finalul ședinţei de guvern.

Autorităţile vor monitoriza dacă acest termen de 72 de ore va fi respectat

„Aşa cum am anunţat, modificăm ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră, mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi. Am cerut Ministerului de Interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să îi pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu joi, la începutul şedinţei de Guvern.

„Ministerele Sănătăţii şi Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Vor fi gata în cinci zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă de azi. Sper că domnul ministru Predoiu a învăţat lecţia şi în viitor nu va pune căruţa înaintea cailor”, a mai spus premierul.

Publicitate
banner we radio