Info Trafic, Ştiri

Guvernul a majorat amenzile pentru circulația pe drumurile publice fără rovinietă

Guvernul a majorat amenzile pentru circulația pe drumurile publice fără rovinietă. Valoarea minimă a acestora va fi de două ori și jumătate mai mare decât valoarea rovinietei anuale, dar cea maximă ajunge la de patru ori valoare anuală a rovinietei pentru categoria respectivă.

În nota de fundamentare se arată că valoarea amenzilor pentru lipsa rovinietei valabile a rămas la nivelul din 2010, ceea ce a dus la o dublare a numărului celor amendați în ultimii cinci ani.

Publicitate

Cuantumul amenzilor este stabilit în funcție de tipul autovehiculelor, iar un comunicat al guvernului arată că acestea nu vor mai avea o valoare fixă. Șoferilor prinși pe drumurile naționale fără rovinietă vor plăti o amendă cuprinsă între de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă.

Spre exemplu, pentru un autoturism, valoarea anuală a rovinietei este de 138 de lei, ceea ce înseamnă că amenda va fi cuprinsă între 345 de lei și 552 de lei.

Guvernul mai precizează că amenda stabilită prin procesul – verbal de constatare a contravenției poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege (172,5 lei), în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.

Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravențiilor aplicate pentru circulația fără achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinietă) a crescut  de la 357 de mii de amenzi aplicate în 2015, la 734 de mii de ameni în 2021.

 

Publicitate
banner we radio