Ştiri

Guvernul a decis introducerea taxei pe ambalaje în magazine. Cum pot fi recuperați banii

Guvernul a decis introducerea unei taxe pe ambalaje, argumentată prin încercarea de a crește gradul de reciclare a acestora. Consumatorul final va plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la trei litri, excepție făcând ambalajele lactatelor. Banii urmează să fie recuperați în urma reciclării deșeurilor la automate amplasate special.

Garanția plătită va fi recuperată de către clientul final prin introducerea recipientului de plastic, sticlă și aluminiu în automatele speciale, scrie profit.ro.

Publicitate

În afară de produsele lactate, vor putea fi recuperate prin acest sistem toate produsele care sunt îmbuteliate în ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri.

Anul trecut, a fost anunțat că românii vor plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj de apă, băuturi răcoritoare și alcoolice cumpărate din magazine. Banii reprezintă garanția pe care comercianții o vor reține de la clienți pentru fiecare PET, sticlă sau doză de metal. Consumatorii își vor putea recupera banii de la orice magazin din țară după returnarea ambalajului.

Practic, de fiecare dată când veți cumpăra, de exemplu, o sticlă cu apă sau o doză cu bere/suc, veți achita cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanția pentru reciclare. După ce ați golit și ați spălat sticla, o veți putea duce înapoi la magazin și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial. Ambalajele vor putea fi predate la orice magazin care comercializează băuturi.

România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. De la 1 ianuarie va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează. Ministerul Mediului speră că, la 3 ani de la lansarea sistemului garanție-returnare, România va ajunge la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi.

Publicitate
banner we radio