Ştiri locale

Grevă timp de două ore, miercuri, în toate unităţile de învăţământ covăsnene. Elevii şi preşcolarii vor rămâne sub supravegherea cadrelor didactice

Toate unităţile de învăţământ din judeţul Covasna vor fi în grevă de avertisment miercuri, timp de două ore, în semn de protest faţă de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie, şi de a adopta măsuri concrete pentru mai multe revendicări făcute în ultima lună.

În şcolile şi grădiniţele unde există membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” și ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, activitatea didactică va fi sistată între orele 11:00-13:00.

Publicitate

Inspectorul şcolar general Kiss Imre a precizat că elevii şi preşcolarii nu vor fi trimişi acasă, ci vor rămâne în continuare sub supravegherea cadrelor didactice.

„Câte școli și în ce măsură vor fi afectate de această grevă de avertisment deocamdată nu putem spune pentru că încă nu avem o asemenea situație la nivel de județ, nu știu dacă toți profesorii vor participa la această grevă. Am fost informat în mod oficial, am primit o notificare din partea Federației, că va fi o grevă de avertisment între orele 11:00-13:00, acolo unde există membri de sindicat ai FSLI și FSE. Practic toate școlile, dar nu știu în ce măsură au semnat și sunt de acord cadrele didactice cu această petiție, pentru că au mai fost situații în care unii nu au participat. Vom încerca să aflăm o situație la nivel de județ, pe baza acestei notificări, să avem totuși o vedere de ansamblu, iar dacă participă înseamnă că între orele 11:00-13:00 nu se țin ore. Elevii nu ar trebui să plece acasă în mod normal, dar nici nesupravegheați nu pot rămâne, având în vedere că atunci când vorbim de personal didactic ne referim și la învățători și educatori. Vom cere o situație la nivel de județ ca să știm cum va fi organizată activitatea în această perioadă”, ne-a declarat inspectorul şcolar general Kiss Imre.

Legea există dar nu se aplică”

Sindicaliştii cer, printre altele, acordarea salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic), încă de la începutul anului 2022, și alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Covasna, Nagy Gábor, a declarat că deşi există cadru legal în acest sens încă din 2020, salariile cadrelor didactice nu au fost majorate nici până în prezent, iar dacă acţiunile de protest vor rămâne fără rezultate concrete, sindicaliştii din educaţie vor declanşa greva generală.

Cu toate acestea, deocamdată nu a fost stabilit un calendar al protestelor.

„Toate şcolile şi grădiniţele din judeţ se vor afla în grevă. De exemplu, Sindicatul din Întorsura Buzăului, care are aproximativ 300 de membri, a declarat o participare de peste 80%. După o grevă de avertisment urmează greva generală, dar deocamdată nu avem stabilit un calendar. Am mai avut noi o grevă generală de 3 săptămâni şi atunci am reuşit să obţinem o majorare a salariilor de 60%, dar acum chiar este bătaie de joc. Noi nu făceam niciun pas dacă guvernele, indiferent care şi de ce culoare, respectau legea. Pe 1 septembrie 2020, Legea 153 preciza că se majorează salariile cadrelor didactice, angajate în învăţământ la această dată, suntem în 2022 şi nu am primit nimic. 16% este specificat în lege pentru 1 septembrie 2020, statisticienii declară o inflaţie de 11%, iar dacă le adunăm pe cele două înseamnă că lipsesc 27% din buzunarele cadrelor didactice, din salarii. Legea este dar nu se aplică. Am fost peste tot, au vorbit cu noi şi nu prea. Ultima oară când a fost o şedinţă CES, împreună cu Guvernul, Sindicatele şi Patronatele, nu ne-au lăsat să ridicăm problematica aceasta, s-a discutat doar despre pandemie, ne-au spus că nu este pe ordinea de zi”, ne-a explicat preşedintele FSLI Covasna, Nagy Gábor.

Potrivit acestuia, în prezent un cadru didactic primeşte, în medie, un salariu de 3.000 de lei.

Aproximativ 100 de membri ai F.S.E. „Spiru Haret”, F.S.L.I. şi FNS „Alma Mater“, au pichetat joia trecută sediile Guvernului, Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal, fiind cel de-al 4-lea pichet organizat în fața Guvernului. La acestea se adaugă peste 20 de proteste organizate de sindicatele teritoriale afiliate celor două federații.

În judeţul Covasna, Federaţia are în prezent 2.214 membri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio