
Grevă spontană pe termen nelimitat la ANAF Sfântu Gheorghe. Proteste la mai multe administraţii fiscale din ţară
Angajații Administraţiei Finanţelor Publice Covasna au intrat, joi, în grevă spontană, întrerupând programul de lucru cu publicul pe perioadă nedeterminată, în semn de protest față de măsurile prevăzute în „ordonanța austerității”, și pentru faptul că, în ciuda promisiunilor din partea Ministerului, actul normativ privind egalizarea salariilor nu a fost introdus în ședințele de Guvern din această săptămână. În urmă cu două săptămâni, odată cu primele avertismente privind declanșarea protestelor, Coaliţia de guvernare promitea rezolvarea acestor probleme, spun sindicaliștii.
Vicepreședintele filialei județene a Sindicatului din Administrația Fiscală, László Kovács, ne-a declarat că la nivelul județului Covasna sunt afectați 206 salariați din Administrația fiscală, din care 109 sunt membri de sindicat. Protestul a fost unul spontan, nefiind organizat de Sindicat, a mai menționat acesta.
„Nemulțumirile noastre sunt legate de diferențele de salarizare, care ar trebui să fie egale pentru munca depusă pentru toată lumea. Sunt salarii care sunt diferențiate pe fiecare salariat în parte, de la regiune sau de la o localitate la alta. Pentru acest lucru s-a depus un memorandum la Minister, iar Ministerul a comunicat în data de 11 august că o să pregătească un proiect de ordonanță ca să egalizeze aceste salarii. Această OUG nu a intrat în dezbaterea de astăzi în Parlament, și nici ieri. Alte nemulțumiri sunt legate de modificările care vor fi aduse în așa-zisa ordonanță a austerității, în care se stipulează, printre altele, eliminarea unor posturi vacante, eliminarea unor posturi de șef birou, care implicit ne-ar afecta și pe noi ca salariați”, ne-a spus László Kovács.
Principalele măsuri care îi nemulțumesc pe sindicaliștii din toată țara sunt: plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei, neacordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță angajaților cu venitul brut peste 10.000 lei, anularea posturilor vacante, desființarea biroului și funcției de șef birou, precum și limitarea la 10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 de funcții de execuție pentru direcție și 40 funcții de execuție pentru direcție generală.
De asemenea, angajații din finanțe solicită egalizarea salariilor la nivel maxim în plată şi introducerea în legea salarizării a familiei ocupaţionale finanţe, cu o grilă de salarizare corespunzătoare.
Joi, mai mulți salariați din cadrul administrațiilor fiscale din București au întrerupt programul de lucru și s-au îndreptat spre Ministerul Finanțelor.
„Ținem legătura cu colegii din țară. Aceasta nu este o acțiune a sindicatului, este un protest spontan. Sindicatul a avut un program de proteste, dar nu am dat curs acestui program, având în vedere că în data de 11 august am avut o minută semnată de domnul ministru și atunci am suspendat acțiunile așteptând rezultatul din ședințele de Guvern de ieri și de azi. Sindicatul va lua decizii astăzi, după ora 14:00, unii colegi au pornit spre Minister, la ora 14:00 a fost ședință de Guvern, și să vedem dacă se mai poate rezolva ceva din doleanțele noastre, după care va trebui să parcurgem etapele ca să putem să declanșăm greva generală. Noi trebuie să ne protejăm locurile de muncă, îi înțelegem pe contribuabilii noștri care sunt revoltați în această perioadă, în aceste zile. Să sperăm că vom putea trage acel semnal de alarmă care să ne pună la masa negocierilor. Ne pare rău că se întâmplă așa, contribuabilii persoane fizice și juridice suferă, vor să își plătească taxele și impozitele, dar și noi trebuie să ne protejăm locurile de muncă”, a mai spus vicepreședintele filialei județene.
Acesta a precizat că, cel mai probabil, angajații acestor instituții nu se vor întoarce nici mâine la birouri, însă o decizie în acest sens va fi luată în orele următoare. Întrebat dacă contribuabilii ar risca eventuale penalizări (obligații accesorii) pentru faptul că pe durata grevei nu și-au putut plăti dările, acesta a precizat că declarațiile pot fi depuse și prin intermediul Spațiului Privat Virtual, iar plățile se pot face prin bancă.
Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat proteste spontane şi în 11 august, nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.
(Ioana Ardeleanu)