Ştiri

Grevă în sistemul sanitar: Medicii intră, începând de luni, în grevă japoneză

Federaţia Sindicală „Hipocrat \”, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) şi CNS „Cartel ALFA”, vor intra de luni în grevă japoneză cu banderolă, fiind primul protest dintr-o serie, anunţate de sindicalişti.

Potrivit unui comunicat, „Federaţia Sindicală „Hipocrat” din România şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR), federaţii membre CNS „Cartel ALFA”, încep pe 21 martie seria de proteste anunţate, care debutează cu grevă de tip japonez, cu banderolă”.

Publicitate

Potrivit reprezentanţilor sindicali decizia a fost luată după „întâlnirea pe care conducerea celor două formaţiuni au avut-o cu ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş Cadariu la începutul acestei săptămâni, şi cu ministrul secretar de stat Francisk Iulian Chiriac. Discuţiile au vizat soluţionarea revendicărilor salariaţilor din Sănătate şi nu s-au finalizat cu un calendar concret şi realist pentru rezolvarea acestor probleme”.

Sindicaliştii din sănătate cer aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat.

De asemenea, solicitările F.S. „Hipocrat” şi CFSMR vizează şi respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă.

Totodată, sindicaliştii mai cer şi asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate dar şi creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie.

(Mediafax)

Publicitate
Publicitate
banner we radio