Ştiri

Grevă generală în educație începând din 22 mai, pe termen nelimitat. „Sfatul către părinți este ca de săptămâna viitoare să nu își ducă copiii la școală”

Profesorii se pregătesc să pună lacătul pe școli de lunea viitoare, cu patru săptămâni mai devreme decât prevede programa școlară. Deja liderii de sindicat au făcut un apel către părinți să-și tină copiii acasă începând din 22 mai. Înainte de greva generală va fi una de avertisment. Miercuri, timp de două ore (între 11.00 și 13.00), profesorii nu-și vor ține orele, iar copiii vor fi doar supravegheați. Și universitățile intră în grevă generală. Este foarte posibil ca examenele să fie anulate sau amânate, a anunțat Anton Hadăr, președintele Alma Mater.

Simion Hăncescu, președinte al FSLI: “Greva generală care va fi declanșată în data de 22 mai înseamnă încetarea lucrului. Fac un apel către părinți să înțeleagă și recomandăm să țină copiii acasă. Grevă înseamnă încetarea lucrului. Nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. Există riscul, și o spunem responsabil, să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu mai e a noastră, nici a oamenilor din sistem, ci a guvernanților.”

Publicitate

Şi profesorii din judeţul Covasna intră în grevă

„Este mobilizare generală! Toate mesajele au ajuns la toate școlile din județ. Deci și în județul Covasna va avea loc greva de avertisment în cursul zilei de miercuri. Afișăm la fiecare școală un anunț mare, format A3, că e grevă de avertisment. Astăzi sunt înștiințați și părinții. Mâine este clar ora planificată”, a spus președintele Sindicatului Liber al Învățământului – Covasna, Nagy Gabor, pentru covasnamedia.ro.

Sfatul către părinți este ca de săptămâna viitoare să nu își ducă copiii la școală. Totuși, elevii vor fi supravegheați în cazul în care se vor afla în sălile de clasă.

„De luni, ne oprim de tot din activitate. Grevă generală. Afișul va fi foarte clar: „Stimați părinți, din 22 mai, de la 8 dimineața, se declanșează greva generală”. Prima zi este mai complicată. Dar dacă copiii vor fi la școală vor fi supravegheați garantat”, a mai spus președintele Sindicatului Liber al Învățământului – Covasna.

Revendicările sindicatelor din educație, potrivit Edupedu:

  • „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

Sindicatele din Educației, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, au anunțat marți, într-o conferință de presă comună, că din 22 mai vor intra în grevă generală. Potrivit rezultatelor referendumului făcut în rândul profesorilor din țară, peste 70% au votat pentru grevă generală.

Cele trei mari sindicate din Educației au anunțat că cel mai indicat este ca elevii să stea acasă.

“Conform legii, greva se face la locul de muncă. Dar e bine, recomandat, ca elevii să stea acasă, sunt mai mari riscurile dacă nu va avea cine să stea cu ei. Profesorii nu trebuie să supravegheze copiii, pot să stea și în cancelarie”, au spus sindicatele.

Miercuri, 17 mai, profesorii vor face grevă de avertisment de 2 ore, între orele 11-13. Elevii vor veni la ore dar nu se va preda, a explicat Marius Nistor.

„Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în cadrul conferinței de presă.

Da, există riscul, o spunem responsabil, să se dea peste cap examenele naționale. Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau decalarea (examenelor naționale – n.red). De aceea, fac un apel către cei care au frâiele în această țară: să lase orgoliile și să se așeze la masă. Altfel, riscurile sunt majore. Se folosește termenul de înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se va ajunge acolo, guvernanții vor plăti”, a spus Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în cadrul unei conferințe de presă, scrie Edupedu.ro.

Și universitățile se alătură grevei naționale din 22 mai și “este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate”, spune Anton Hadăr, președintele Alma Mater. “Chiar dacă Federația noastră are un procentaj mai mic de doar 40 la sută% în cadrul referendumului, procent care va fi îmbunătățit până la sfârșitul săptămânii când vom finaliza referendumul. Cei care au semnat pentru grevă participă la grevă,” spune Hadar.

Anunțul declanșării grevei a fost făcut într-o conferință de presă susținută marți de reprezentanții celor trei mari federații sindicale din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

Acestea au anunțat conferința cu titlul “Angajații din educație intră în grevă generală!” pentru a anunța rezultatele unui referendum privind declanșarea grevei generale în învățământ și implicațiile acestora.

 

Publicitate
banner we radio