Ştiri locale

Grădinița „Hófehérke” din Sfântu Gheorghe va fi reabilitată termic prin PNRR

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat, marți, Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru eficientizarea energetică a Grădiniței cu program prelungit (GPP) „Hófehérke” din municipiu, investiția în valoare de peste 10,5 milioane de lei urmând să fie realizată cu finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Potrivit autorităților locale, reabilitarea termică şi creșterea eficientei energetice a clădirii grădiniței vor duce, printre altele, la reducerea costurilor de întreținere și la creșterea gradului de confort, „contribuind la ridicarea procesului educațional la standarde europene”.

„Lucrările de modernizare a grădiniței vor asigura un echilibru al performanțelor şi costurilor acesteia, avându-se în vedere realizarea unei calități care să satisfacă cerințele utilizatorilor în condiții de calitate, îmbunătățirea performanțelor de izolare termică a elementelor de construcție ce delimitează spațiile încălzite de exterior, precum și creștere a eficienței energetice a instalațiilor. În urma reabilitării termice şi a modernizării clădirii grădiniței, va crește calitatea sistemului de învățământ și se va îmbunătăți infrastructura, prin ameliorarea circumstanțelor privind calitatea învățământului şi oferirea de condiții adecvate desfășurării procesului educativ”, se arată în Referatul de aprobare a documentației.

Conform Raportului de specialitate al proiectului, tâmplăria exterioară a clădirii este de slabă calitate, ineficientă energetic, iar instalația electrică, cea de încălzire și cele de apă și canalizare sunt învechite. De asemenea, radiatoarele sunt, în mare parte, cele inițiale din fontă, cu robinete de închidere şi reglaj parțial funcționale, iar integritatea clădirii a fost afectată de ploi şi umezeală, pereții de la parter fiind afectați de umezeală.

Proiectul prevede, printre altele, schimbarea tâmplăriilor exterioare cu unele de tip termopan cu ramă din aluminiu; amenajarea unei rampe de acces electrică la intrarea în clădire, pentru persoanele cu dizabilități; pavarea intrării în curte; schimbarea rețelelor de distribuție și înlocuirea instalațiilor de încălzire; schimbarea rețelelor de canalizare, canalizare pluvială și de alimentare cu apă; schimbarea cazanelor şi boilerelor; retehnologizarea instalației electrice şi implementarea iluminatului cu LED, dar și modernizarea bucătăriei.

Clădirea va fi echipată cu sistem de detectare și de alarmă la incendiu, sistem de ventilație mecanică și sistem de producere a energiei din sursă regenerabilă care să acopere aproximativ 70% din consumul de energie electrică pentru iluminat iarna, şi 100% din consumul de energie electrică pentru iluminat vara, iar autoritățile locale au în plan și amenajarea unei stații de încărcare pentru vehicule electrice, pe strada Presei.

Valoarea totală a investiției se ridică la 10.567.576 lei, din care 5.943.073 lei reprezintă valoarea maximă eligibilă a proiectului finanțat prin PNRR, iar 4.624,502 lei reprezintă cheltuielile neeligibile care vor fi suportate de Municipalitate.

Durata de realizare a execuției lucrărilor este de 12 luni.

(Ioana Ardeleanu)

 

Publicitate
banner we radio