Ştiri locale

Grădinița Árvácska din Sfântu Gheorghe a împlinit 50 de ani de existenţă

Grădinița cu program prelungit Árvácska (Panseluţa) din Sfântu Gheorghe a marcat, la finalul săptămânii trecute, 50 de ani de existență, printr-o serie de activități care au inclus și reuniunea actualilor și foștilor directori și educatori, printre care și prima directoare a grădiniței, Deák Viktória, acum în vârstă de 81 de ani.

În ultimele săptămâni, organizatorii evenimentului i-au invitat pe foștii preșcolari, care au frecventat de-a lungul timpului grădinița, să participe la o sesiune specială de desen. Aceștia au fost încurajați să realizeze și să trimită desene prin care să împărtășească amintirile legate de fostele educatoare, anii petrecuți la grădiniță și momentele pe care nu le-au uitat niciodată. Creațiile au fost expuse în holul grădiniței și au putut fi admirate la festivitatea de aniversare organizată joi, începând cu ora 16:00. Sărbătoarea a continuat și vineri, când cei mici au luat parte la cu un concert în aer liber susținut de trupa „Tekergők”.

Publicitate

Într-o postare pe Facebook, primarul Antal Árpád s-a declarat mândru de această instituție, și a amintit, printre altele, de investițiile locale făcute de-a lungul timpului, astfel încât preșcolarii să poată acum învăța și să se poată juca într-o clădire modernă, sigură și confortabilă.

„O jumătate de secol de existență a Grădiniței Árvácska! Sunt mândru de această instituție, care a jucat și continuă să joace un rol enorm în viața copiilor din Sfântu Gheorghe, de la începuturile sale și până în prezent. Această aniversare este o adevărată sărbătoare pentru instituție, unde foste și actuale cadre didactice, directori, bone, bucătari și personal administrativ care au marcat viața grădiniței s-au întâlnit și și-au împărtășit amintirile și experiențele. La început, când a fost construit cartierul Ciucului, cizmele micuților trebuiau spălate în fiecare zi din cauza împrejurimilor noroioase, dar astăzi, cu investiții locale, ei pot învăța și se pot juca într-o clădire renovată, modernă, sigură și confortabilă. Lucrăm pentru toți copiii din oraș și susținem instituțiile noastre de învățământ, pentru că de aici provin medicii, bucătarii, tâmplarii, artiștii, profesorii, sportivii, preoții, pompierii și antreprenorii generației viitoare”, au transmis primarul Antal Árpád.

Grădinița cu program prelungit Árvácska din cadrul Şcolii Gimnaziale „Gödri Ferenc” a trecut recent printr-o serie de lucrări de modernizare și reabilitare termică, realizate cu finanțare europeană. Proiectul, în valoare de peste 2 milioane de lei, a fost cofinanţat prin Programul REGIO 2014-2020 şi a vizat, printre altele, termoizolarea faţadelor şi anveloparea întregii clădiri, înlocuirea tâmplăriei, înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat cu unele cu LED de înaltă eficienţă şi instalarea a două sisteme de captare a energiei solare.

La momentul demarării lucrărilor, autoritățile locale precizau că, prin aceste investiții, consumul anual de energie primară a clădirii grădiniţei se va reduce de trei ori, iar emisiile poluante ale gazelor cu efect de seră se vor reduce de aproape cinci ori.

De asemenea, în vara acestui an, Primăria Sfântu Gheorghe a câştigat o finanţare de peste 22 milioane de lei din PNRR, pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale noi a tuturor unităților de învățământ preuniversitar (grădiniţe, şcoli, licee), dar și a unităților conexe din oraş (Clubul Sportiv Şcolar şi Palatul Copiilor). Printre acestea se numără și Grădinița cu Program Prelungit Árvácska.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio