Ştiri locale

Gospodărie Comunală trece la energia solară din cauza creșterii prețurilor

Gospodărie Comunală SA vrea să compenseze creșterea prețurilor la energia electrică, astfel că are în plan instalarea unor sisteme fotovoltaice, în viitorul apropiat. După cum se știe, costul serviciilor de apă a crescut în toată țara, inclusiv în județul Covasna.

Criza energetică afectează grav sectoarele caracterizate de un consum ridicat de energie electrică. Rețelele de apă și canalizare sunt exploatate prin sisteme complexe de pompare, iar costurile sunt majore.

Publicitate

”Săptămâna trecută am avut trei întâlniri pe această temă. Anul acesta am avut un buget pentru planificare, între timp există o mulțime de aplicații disponibile din diverse fonduri de mediu, PNRR sau alte fonduri europene. Este complet realist să avem un set de documente gata până în noiembrie, și dorim să convertim patru mari consumatori la energia solară: stația de epurare din Sfântu Gheorghe, pentru că este cel mai mare consumator al nostru, urmată de stația de tratare a apei din municipiu – a doua ca mărime, apoi stația de epurare și cea de tratare a apelor din Târgu Secuiesc. Covasna și Întorsura Buzăului ar rămâne mai spre final, deocamdată ne dorim ca acest nou sistem să devină operațional de anul viitor”, a explicat directorul general al companiei, Kozsokár Attila, potrivit căruia există numeroase posibilități pentru construcția de sisteme fotovoltaice, cu finanțări în proporție de 30%, 50% sau chiar 100%.

„Proiectul depinde de multe lucruri, dar câștigarea unei licitații mai mari ar fi un succes, întrucât un astfel de sistem poate fi instalat într-un timp extrem de scurt. Avem nevoie ca stațiile de epurare a apelor uzate și casele de apă să funcționeze în permanență, iar apele uzate trebuie să treacă în mod continuu prin suflantele de aer de înaltă performanță – cea mai frecvent utilizată tehnologie. Nu ne gândim la opțiuni de stocare, acestea fiind destul de limitate și foarte scumpe. Ne așteptăm ca perioada de recuperare a investiției să fie de numai 3-4 ani, fiind destul de probabil, în ritmul în care au crescut prețurile. Dacă mă gândesc la faptul că anul trecut am avut o factură de aproximativ 5 milioane de lei/an la energia electrică, iar anul acesta ne așteptam să fie triplă, de 15 milioane de lei, atunci această investiție este cu siguranță importantă”, a mai spus Kozsokár Attila.

Operatorul regional încearcă să profite de mai multe oportunități de licitație și se așteaptă la rezultate rapide în acest domeniu.

Gospodărie Comunală SA – Biroul de presă

Publicitate
Publicitate
banner we radio