Ştiri locale

Gospodărie Comunală nu va majora, deocamdată, preţurile la apă şi canalizare în ciuda scumpirilor

Gospodăria Comunală Sfântu Gheorghe nu va majora tarifele la apă şi canalizare în perioada următoare, în ciuda faptului că se confruntă cu probleme din cauza scumpirii energiei, a anunţat conducerea instituţiei.

Reprezentanţi acesteia au menţionat că, la fel cum se întâmplă în cazul populaţiei, nici Gospodăria Comunală nu primeşte la timp factura pentru energia electrică, iar din cauza scumpirilor se aşteaptă la dificultăţi financiare.

Publicitate

„Ne aşteptăm şi noi ca pentru luna septembrie să primim facturi de trei ori mai mari decât cele anterioare. Doar o parte din luna august a fost facturată, ceea ce este o problemă, deoarece plafonul de preţ era încă în vigoare la acel moment, iar din septembrie se presupune că nu vom mai fi supuşi acestui plafon, datorită noilor reglementări guvernamentale. Ne temem că pentru luna septembrie vom fi facturaţi cu o sumă uriaşă, de trei ori mai mare decât în luna precedentă, care ar putea fi atenuată pentru octombrie şi noiembrie, deoarece, în termeni tehnici, furnizorul de ultimă instanţă, adică furnizorul de servicii rezervat celor a căror ofertă nu a fost depusă, asigură întotdeauna serviciul la cel mai scump preţ. (…) După estimarea noastră, preţul pentru luna septembrie este de 3.000 de lei pe megawatt, presupunând că avem un consum de 600 MWh pe lună. Va fi în jur de 2.000 de lei luna viitoare, iar în noiembrie în jur de 1.400. Pentru luna decembrie încă nu ştim, depinde de preţul pieţei şi s-ar putea să plătim din nou mult”, a declarat directorul Gospodăriei Comunale, Kozsokar Attila.

Acesta a mai spus că, în ciuda acestei situaţii, cel puţin deocamdată nu sunt prevăzute creşteri ale tarifelor la apă şi canalizare.

Gospodăria Comunală furnizează servicii în 18 localităţi din judeţ, cu o populaţie totală de peste 100.000 de locuitori.

(Agerpres)

Comunicatul integral al companiei:

La fel ca în cazul populației, nici operatorul regional Gospodărie Comunală SA nu primește la timp factura pentru energia electrică. Întrucât atât sistemul de apă și canalizare, cât și stația de epurare, folosesc o cantitate semnificativă de energie electrică, există probleme în toată țara și motive de îngrijorare inclusiv în județul Covasna.

Un furnizor de apă a înregistrat în luna septembrie pierderi de 12 milioane de euro,  iar în judetul vecin, Brașov, profiturile realizate până în septembrie s-au pierdut pe factura la energie electrică.

„Ne așteptăm și noi ca pentru luna septembrie să primim facturi de trei ori mai mari decât cele anterioare. Doar o parte din luna august a fost facturată, ceea ce este o problemă, deoarece plafonul de preț era încă în vigoare la acel moment, iar din septembrie se presupune că nu vom mai fi supuși acestui plafon, datorită noilor reglementări guvernamentale. Ne temem că pentru luna septembrie vom fi facturați cu o sumă uriașă, de trei ori mai mare decât în luna precedentă, care ar putea fi atenuată pentru octombrie și noiembrie, deoarece, în termeni tehnici, furnizorul de ultimă instanță, adică furnizorul de servicii rezervat rezervat celor a căror ofertă nu a fost depusă, asigură întotdeauna serviciul la cel mai scump preț”, a explicat cu îngrijorare directorul Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila, care a mai precizat că nu doar locuitorii județului se confruntă cu probleme din acest punct de vedere, întrucât majoritatea celor 43 de companii de apă existente la nivel național se află în aceeași situație.

Kozsokár Attila a explicat că de câte ori s-a încercat încheierea unui contract cu un furnizor de energie electrică, nu s-a prezentat niciun solicitant la licitație, nici chiar atunci când s-a încercat găsirea unui furnizor la bursă: „De parcă ar fi fugit de clienți”, a mai spus directorul.

Soluția forțată funcționează prin desemnarea de către ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) a furnizorilor care pot asigura energie electrică la această adresă, iar prețul este calculat prin medierea prețului pieței pe o lună.

„După estimarea noastră, prețul pentru luna septembrie este de 3.000 de lei pe megawatt, presupunând că avem un consum de 600 MWh pe lună. Va fi în jur de 2.000 de lei luna viitoare, iar în noiembrie în jur de 1.400. Pentru luna decembrie încă nu știm, depinde de prețul pieței și s-ar putea să plătim din nou mult”, a mai spus Kozsokár Attila.

Întrebat ce va însemna acest val de scumpiri pentru clienții furnizorului de servicii de apă din județ, directorul societății a declarat că nu sunt prevăzute creșteri de prețuri.

Gospodărie Comunală SA

Biroul de presă

Publicitate
banner we radio