Ştiri locale

Gospodărie Comunală face apel la covăsneni să nu risipească apa potabilă  

Operatorul regional Gospodărie Comunală face apel la consumatorii din județ să nu utilizeze apa potabilă pentru irigarea grădinilor, adăparea animalelor, umplerea piscinelor sau la lucrările de construcții, având în vedere că în perioadele caniculare și secetoase unele rețele nu fac față, existând riscul ca populația să rămână fără apă pentru consum.  

Directorul companiei de apă, Kozsokár Attila, a explicat că au existat cazuri când încă din luna martie s-a observat o creștere a consumului de apă, iar în ultimii ani s-au înregistrat anumite probleme în special în comunele Ghidfalău și Bodoc.

„Sunt anumite locații unde sursele de apă sunt mai limitate și, când vine sezonul, de obicei oamenii dau drumul la stropit, sau folosesc apa potabilă pentru animale sau alte necesități, și atunci vedem că nu face față sistemul. Am mai avut anul trecut și acum doi ani anumite probleme în comuna Ghidfalău, acum am avut și la Bodoc, și de aceea în fiecare an atragem atenția consumatorilor că apa potabilă este de fapt pentru a fi consumată de către oameni, nu să o consume animalele sau să fie folosită pentru stropit sau alte nevoi. Sperăm să conștientizăm consumatorii. Au fost cazuri când deja din luna martie a început să crească consumul și anumite rețele mai mici pur și simplu nu făceau față. Până la urmă, riscul este ca populația să rămână fără apă. Dacă oamenii stropesc plantele și folosesc apa pentru animale și alte nevoi, nu va rămâne pentru consum uman, adică exact pentru ceea ce a fost creat sistemul”, ne-a explicat directorul Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila.  

În luna aprilie, și Primăria Belin i-a informat pe cetățeni că nu mai au voie să utilizeze apa potabilă în alte scopuri decât pentru consum propriu sau menajer, afectate de limitarea consumului de apă fiind circa 100 de familii din comună. La vremea respectivă, autoritățile locale ne-au precizat că seceta a creat probleme și în anii anteriori, motiv pentru care au solicitat finanțare în cadrul programului „Anghel Saligny” în vederea modernizării rețelei de apă, respectiv pentru construirea unui bazin suplimentar.

Probleme au fost și anul trecut în mai multe zone ale județului. Peste 700 de familii din Zagon și Păpăuți au primit apă cu porția după ce puțurile au secat aproape complet, iar la finalul lunii septembrie, peste 60 de gospodării din satul Căpeni, aparținător orașului Baraolt, au rămas fără apă potabilă după ce fântâna care alimenta rețeaua a secat complet.

În cazul orașului Baraolt, spre exemplu, doar două dintre cele șase localități arondate dispun de rețea de apă potabilă (Baraolt și Racoșul de Sus). Orașul a fost inclus pe lista localităților care vor beneficia de finanțare europeană pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), însă investițiile se vor face abia la finalul deceniului, potrivit primarului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio