
Gospodărie Comunală anunţă noi scumpiri: Preţul la apă şi canalizare creşte cu 20%
Operatorul regional Gospodărie Comunală SA a anunţat miercuri, într-un comunicat de presă, că Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a aprobat noile prețuri pentru apa potabilă și apa uzată în județul Covasna, ambele tarife urmând să fie mai mari cu 20% din luna mai.
Noile prețuri de la 1 mai (cu TVA inclus) sunt: 8,01 lei / mc la apă (față de 6,66 lei până acum), respectiv de 5,62 lei / mc pentru apa uzată (față de 4,68 lei până acum).
Directorul operatorului regional Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila, a explicat că noile prețuri includ doar procentul alocat fondului de dezvoltare, respectiv rata inflației, iar sumele se întorc, în final, la consumatori.
„Să folosim mai degrabă termenul de creștere, decât de ajustare a prețurilor, întrucât, în esență, am crescut prețurile, chiar dacă încorporăm în noul preț doar procentul alocat fondului de dezvoltare introdus anul trecut, respectiv valoarea inflației. Inflația din păcate a ajuns la 15,5%, nu aș intra în detalii despre asta, însă cealaltă componentă a creșterii prețurilor este creșterea fondului de dezvoltare – aș vrea să spun câteva lucruri despre aceasta. Până anul trecut nu am avut un fond de dezvoltare, așa că taxele pe care le percepeam de la clienții noștri ne acopereau costurile și micile reparații și investiții. Mulți au spus că majorarea prețului este justificată dacă îmbunătățim calitatea serviciilor. Sunt total de acord cu ei. Fondul nostru de dezvoltare, introdus anul trecut, servește acestui scop. Este un proces în desfășurare care nu trebuie să se oprească. La Târgu Secuiesc, de exemplu, numărul defecțiunilor a scăzut cu 30% în 4 ani, îmbunătățirea acolo fiind spectaculoasă. Este sistemul perfect acum? Nu, dar scopul nostru este de a face consumatorul să se simtă cât mai puțin afectat. Fondul nostru de investiții din Covasna este folosit pentru lucrări majore, la Întorsura Buzăului finalizăm lucrări care trenează de ani de zile, și acum pot fi terminate. Acest lucru este necesar, deoarece există probleme peste tot. Banii care intră în acest fond din facturile plătite se întorc la consumatori. Am crescut suma care intră în fondul de investiții, în conformitate cu procentul de 5,7% stabilit în politica de prețuri adoptată de Asociația de Dezvoltare Comunitară AQUACOV anul trecut”, a spus Kozsokár Attila în comunicatul de presă.
Potrivit statisticilor societății, un consumator mediu din județul Covasna consumă lunar 2,7 mc de apă, cantitate care, înmulțită cu tarifele la apă și apă uzată, corespunde sumei de 36,8 lei. Noile prețuri vor intra în vigoare în luna mai (adică pe facturile emise după 1 mai). Consumatorii individuali își pot raporta și plăti facturile la adresa www.apacov.ro.
Ultima creştere de tarife la apă şi canalizare a avut loc din luna mai a anului trecut, când preţurile practicate de GospCom au fost majorate cu peste 40%.
Gospodăria Comunală S.A.operează pe baza contractului de delegare de gestiune încheiat în 2009 cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AQUACOV în 4 oraşe şi 15 comune în care trăiesc peste 100.000 de locuitori, adică în aproape jumătate din judeţ, respectiv în Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna. Întorsura Buzăului, Ghidfalău, Cătălina, Bodoc, Ozun, Sânzieni, Barcani, Ilieni, Sita Buzăului, Arcuş, Brateş, Pachia, Telechia, Ghelinţa şi Valea Crişului.
